xcounter
#

"Пакистанська історія" з танком БМ "Оплот" ще не закінчена: українські спецекспортери й досі не виключають масштабного замовлення (фото)

12891
БМ "Оплот" під час показу делегації Пакистану на полігоні
БМ "Оплот" під час показу делегації Пакистану на полігоні

Про ймовірну можливість закупівлі БМ "Оплот" армією Пакистану повідомили керівники "Укрспецекспорт" та "Завод імені Малишева"

В Україні триває важливий візит військової делегації Ісламської Республіки Пакистан на чолі з головнокомандувачем Сухопутних військ ЗС Пакистану генералом Камаром Джавед Баджва.

Якщо у середу, 19 травня ц.р., пройшла офіційна частина – зустрічі та обговорення з Міністром оборони України Андрієм Тараном та Віце-прем’єр-міністром – Міністром з питань стратегічних галузей промисловості України Олегом Уруським, то у четвер почалося практичне ознайомлення військових Пакистану зі зразками вітчизняної військової техніки безпосередньо на полігоні.

Читайте також: БМ "Оплот" проти VT4: в Таїланді провели порівняльні стрільби (відео)
Оплот
Зразки української техніки презентовані військовій делегації Пакистану на Харківщині

Повідомляється, що представникам силового відомства Ісламської Республіки продемонстрували танк БМ "Оплот" й БТР-4Е, ПТРК "Скіф" та "Корсар", а також безпілотні комплекси від приватної компанії DeViRo – "Лелека-100" та "Циконія" (адаптована під вертикальний зліт версія "Лелеки") та PD-2 від UkrSpecSystems.

БПЛА
БПЛА "Лелека-100" та "Циконія" від DeViRo

При цьому, продемонстровані зразки не просто показали в статиці, а й дали можливість гостям побачити їх можливості у дії на одному з харківських полігонів.

Цікаво, що начебто, за словами окремих представників ДК "Укроборонпром", зокрема, головного постачальника української військової техніки у Пакистан (ДК "Укрспецекспорт") та найбільшого на сьогодні українського партнера у військовій співпраці з цією країною (ДП "Завод імені В.О. Малишева"), найбільш військових Пакистану вразили можливості БМ "Оплот" та ПТРК "Скіф" (експортна версія "Стугна-П" від ДККБ "Луч").

Головнокомандувач Сухопутних військ ЗС Пакистану генерал Камар Джавед Баджва під час огляду української бронетехніки

"Пакистан для нас — стратегічний замовник. Цей візит є дуже важливим. Найбільше враження на генерала Камара Джаведа Баджву справили танк "Оплот" та ПТРК "Скіф", - відзначив генеральний директор ДК "Укрспецекспорт" Вадим Ноздря.

ПТРК
Камар Джавед Баджва та Олег Коростельов під час огляду ПТРК "Скіф" та "Корсар"

Він також додав, що вже цьогоріч заплановано завершення програми випробувань для замовників безпосередньо у Пакистані для того, щоб вести надалі переговори про продаж цих зразків озброєння.

Оплот
БМ "Оплот" під час показу делегації Пакистану на полігоні

Своєю чергою, очільник ЗІМ Василь Крилас висловив надію на майбутній контракт.

"Наш танк "Оплот" вважаю одним з найкращих зразків сучасного танкобудування. Сподіваюся, що буде укладено контракт на постачання цих танків", - наголосив він.

Т-80УД
Т-80УД армії Пакистану

Нагадаємо, Пакистан є найбільшим іноземним партнером та користувачем техніки ЗІМ. Саме їх контракт на постачання 320 танків Т-80УД фактично врятував провідне українське підприємство наприкінці 90-х років та надав йому чимало роботи й надалі (обслуговування цього парку, постачання запчастин та нових двигунів, ремонт тощо).

Ба більше, навіть останні проблеми на "Заводі ім. Малишева" (заборгованість по зарплатні) теж збираються вирішити завдяки новому укладеному на виставці IDEX-2021 (у лютому цього року) контракту із Пакистаном на ремонт парку танків Т-80 УД на $85,6 млн.

IDEX-2021
Зустріч української делегації з пакистанською стороною під час IDEX-2021. Фото: ДК "Укроборонпром"

Однак, раніше повідомлялося, що БМ "Оплот" на випробуваннях 2015-2017 років програв тендер Пакистану на користь танку їх союзників (ОБТ VT-4 від китайської держкорпорації Norinco).

З огляду на ці данні, подібні заяви виглядають досить несподівано. Чому саме, після начебто оголошення кілька років тому свого рішення, виникла надія на його зміну наразі невідомо.

Що стосується інтересу до виробів ДККБ "Луч", то дійсно повідомлялося, що Пакистан планує закупити масштабну партію нових сучасних ПТРК для переозброєння свого війська й українська зброя там займає позиції фаворита.

ПТРК
Випробування ПТРК "Скіф" у вересні 2020 року в Пакистані / Фото: opk.com.ua

Саме так окреслив підсумки практичних двонедільних випробувань ПТРК "Скіф" у Пакистані все той же очільник "Укрспецекспорту" у вересні минулого року.

ПТРК
ПТРК "Скіф" та "Корсар" від ДККБ "Луч" на виставці IDEX-2019 в ОАЕ

"Без перебільшення можна казати, що українській ПТРК "Скіф" сьогодні займає перше місце в рейтингу протитанкових систем, які розглядає вибаглива армія Пакистану", - відзначив він, після завершення тестів в Ісламській Республіці.

Читайте також: У цьому році очікується ще один контракт на ремонт Іл-78 ВПС Пакистану