xcounter
#

Нова ракета, якою ЗСУ вже били на понад 700 км, 240-мм міномет М-240, РЕБ "Покрова" та інші новини тижня

19414
РЕБ "Покрова"
РЕБ "Покрова"

ЗСУ вже били новою ракетою на понад 700 км та інші матеріали й події тижня

Пропонуємо ознайомитися з оглядом подій та матеріалів тижня, короткий опис яких ми зібрали для вас у цій статті.

Нова українська ракета

Начальник Головного управління ракетних військ і артилерії та безпілотних систем Генерального штабу ЗСУ, бригадний генерал Сергій Баранов повідомив, що в Україні вже є ракета, яка успішно уражала цілі на дальності у 700 км.

Читайте також: Як може бути, що за 20 років так ніхто й не купив перспективну колісну САУ 155-мм, яка тепер б’є на 61 км
далекобійна ракета
Фото ілюстративне

Про це він повідомив в інтерв‘ю KYIV NOT KIEV, зазначивши, що "є вже дослідні зразки, проводяться випробування". І ця ракета повністю нова і її спроможності будуть нарощуватись, як по дальності, так і по точності.

Це було відповіддю на пряме питання відносно повідомлення від президента Володимира Зеленського від 31 серпня, в якому він зазначив, що відбулось успішне застосування далекобійного озброєння України на дистанцію в 700 кілометрів.

Водночас це повідомлення було доволі розмите, бо під категорію далекобійного озброєння потрапляють й дрони-камікадзе, наприклад, "Бобер", який має аналогічну дальність. Також Україна вже використовувала конвертований Ту-141 "Стриж" на ту саму відстань. Але Сергій Баранов повідомив, що це абсолютно нова ракета. Й таким чином залишається лише питання - нова балістична чи нова крилата ракета.

Ізраїль вперше використав найвищий ешелон ПРО Arrow 3

Армія оборони Ізраїлю офіційно повідомила про успішне застосування системи протиракетної оборони Arrow 3, яка 31 жовтня перехопила балістичну ракету, яка була запущена єменськими хуситами.

Arrow 3
Пуск протиракети Arrow 3, фото — Israel Aerospace Industries (IAI)

Ціллю був Ейлат на півдні країни, для удару по якому ракета повинна була мати дальність близько 1700 км. Перехоплення відбулось над Червоним морем. І це перше в історії реальне бойове використання найвищого елементу ПРО у світі у реальних бойових умовах. А також перше для Ізраїлю бойове застосування самого комплексу Arrow 3. До цього часу ЦАХАЛ лише один раз у 2017 році у бойових умовах використав минулу версію комплексу Arrow 2, але для перехоплення зенітної ракети від ЗРК С-200, яка була випущена по ізраїльському F-16.

ЗСУ знову засвітили "музейний" 240-мм міномет М-240

Бійці Збройних Сил України продовжують використовувати раритетний 240-мм міномет типу М-240. Для його зарядки використовується імпровізована транспортно-заряджальна машина на базі фургона УАЗ, але до якого підрозділу належить цей М-240, і на якій ділянці фронту може використовуватись для стрільби по рашистах - це невідомо.

Окрема інтрига полягає в тому, ж звідки саме наші воїни могли отримати в своє розпорядження М-240. Цей міномет на озброєнні ЗСУ не перебував, окремі екземпляри могли бути скоріше хіба що в "запасниках" окремих навчальних центрів чи баз зберігання.

Звідки міг бути взятий БК для стрільби із М-240 – це теж питання дискутивне. Єдина зачіпка" тут: осінню 2022 року автори спільноти Ukraine Weapons Tracker стверджували, що на складах Збройних Сил України могла бути достатньо велика кількість мінометних пострілів калібру 240 мм, начебто навіть активно-реактивні міни 3Ф2 та керовані міни 3Ф5 радянського комплексу "Смельчак". Хоча таке твердження перевірити з інших джерел поки що неможливо.

РЕБ "Покрова"

Заява щодо розгортання загальнонаціональної системи РЕБ "Покрова", про яку оголосив Головнокомандувач Збройних Сил України Валерій Залужний у своїй роботі "Сучасна позиційна війна та як у ній перемогти", насправді має не просто велике, а дійсно стратегічне значення.

Принцип спуфінгу
Принцип спуфінгу

Навіть попри те, що інформація щодо неї вкрай обмежена, відомо, що її задачею є "здійснення підміни супутникового радіонавігаційного поля ("спуфінгу"), пригнічення супутникової радіонавігації по всій лінії бойового зіткнення та на більшій частині території України". Розповідаємо,чому це дійсно "геймченджер" проти Shahed-136 та навіть крилатих ракет, а GPS-навігатори стануть безпорадними

Читайте також: РФ розконсервувала рідкісний висотний літак М-55 "Геофизика", на який поставили контейнер від Су-34