xcounter
#

Норвегія хоче наздогнати зі своїх F-35 будь-яку ворожу техніку: чим країна озброїть свої новітні винищувачі

3209
Норвегія хоче наздогнати зі своїх F-35 будь-яку ворожу техніку: чим країна озброїть свої новітні винищувачі

Ще одна країна вирішила озброїтися "розумними" бомбами

Міністерство оборони Норвегії підтвердило закупівлю у Повітряних сил США розумних бомб StormBreaker від американської компанії Raytheon Technologies. Про це йдеться у повідомленні видання Defense News.

Читайте також: Ще одна країна вирішила, що хоче мати більше винищувачів F-35, щоб протистояти ворогу
винищувач f-35
Перший норвезький F-35

Країна вже почала інтегрувати ці сучасні боєприпаси у свій парк винищувачів п’ятого покоління F-35 і голова норвезького проектного офісу F-35 відзначив, що ця зброя забезпечить значні можливості проти стаціонарних та рухомих цілей на значних відстанях, що посилить здатність ПС Норвегії підтримувати національну та регіональну безпеку разом з союзниками.

Бомба GBU-53/B StormBreaker
Бомба GBU-53/B StormBreaker

Скільки саме "розумних бомб" закупить Норвегія наразі невідомо, водночас зазначається, що Raytheon має контракт на виробництво близько 1100 бомб на рік для внутрішніх та міжнародних замовників і має потужності виробляти більше.

Наразі бомба Stormbreaker сертифікована та використовується на літаку F-15E, також Raytheon розраховує завершити цей процес для F/A-18 ВМФ США до кінця цього року.

Винищувач F-15EX. Фото: Boeing Defense
Винищувач F-15EX. Фото: Boeing Defense

Компанія також успішно інтегрує цю зброю у всі три варіанти F-35 – робота над моделями А та В має завершитися на початку 2023 року, над С – до кінця того ж року. Наразі компанія провела декілька випробувань Stormbreaker на F-35 і вони продемонстрували позитивні результати.

Авіабомба StormBreaker важить 93 кг і здатна знищувати цілі на відстані до 110 км. Головна перевага цієї зброї – трирежимна система наведення, що складається з інфрачервоної головки самонаведення, радіолокатора міліметрового діапазону і напівактивного лазерного наведення. Саме вона дозволяє ракеті вражати цілі, що рухаються.

Крім того, ця бомба "вміє" уражати цілі за будь-яких погодних умов – це єдина зброя, яка дозволяє літакам вражати цілі, що рухаються, у таких складних умовах, тому з цією розробкою льотчики зможуть використовувати умови поганої видимості у своїх інтересах.

Читайте також: Знищити ворога в небі: як новий радар перетворить F-16 на "F-35 без стелс-технологій"