xcounter
#

Німецькі танки "тиснуть на гальма": ігнорується навіть угода на 1,5 млрд євро

7988
Німецькі танки "тиснуть на гальма": ігнорується навіть угода на 1,5 млрд євро

Шольц не дає позитивної відповіді щодо постачання Україні сучасних бойових танків Leopard 2

Федеральний канцлер Німеччини Олаф Шольц не взяв на себе жодних зобов’язань щодо постачання Україні сучасних основних бойових танків Leopard 2 за результатами зустрічі з прем’єр-міністром України Денисом Шмигалем – таку інформацію повідомляє німецьке видання Die Welt.

шмигаль
Канцлер Німеччини Олаф Шольц та прем’єр-міністр України Денис Шмигаль

Так, за інформацією видання, розмова Шмигаля з Шольцом щодо танків була "загальною та невизначеною" і у розмові у канцлера Німеччини "взагалі не було бажання змінити негативну позицію щодо постачання танків".

Читайте також: Рашисти намагаються виправдати поразки міфічними стелс-ракетами для HIMARS та ротами Leopard 2 у степах України

У Die Welt відзначають – Шмигаль відправився у Берлін з конкретним проханням і навіть запропонував, як саме Німеччина може поставити ці танки Україні – безпосередньо через промисловість.

leopard 2
Танк Leopard 2, фото ілюстративне

Так, ще у жовтні німецька оборонна компанія Krauss-Maffei Wegmann (KMW) пропонувала Україні поставити 100 танків Leopard 2A7, зокрема запасні частини та інше обладнання, на суму 1,55 млрд євро – перші екземпляри мали бути готові через 36 місяців після підписання контракту, а останній танк – поставлений протягом 65 місяців.

У виданні також згадують пропозицію від іншої німецької компанії Rheinmetall щодо постачання 100 БМП Marder та 88 ОБТ Leopard 1 разом з боєприпасами на суму 268 млн євро – компанія подала заявки на експорт, однак Шольц не відреагував за них, а замість цього вигадав "кільцеве постачання" техніки, коли інші країни постачають Україні радянські зразки, а Німеччина дає їм сучасну німецьку техніку.

Водночас, в Україні наразі немає розуміння того, чому, зокрема, ігнорується експортна заявка на постачання 100 танків Marder. "Ми дивуємося, чому експорт не ухвалено. Ми завжди просимо Федеральний уряд зрештою зробити це", – прокоментував ситуацію співрозмовник видання.

Читайте також: Україна закликала США та Німеччину надати Abrams та Leopard 2: твереза оцінка наскільки це реально