xcounter
#

Німеччина й досі блокує продаж Eurofighter Typhoon одній з країн

3130
Фото ілюстративне
Фото ілюстративне

Туреччина хоче закупити до півсотні літаків Eurofighter Typhoon, зменшивши свої плани на F-16, але одного лише бажання тут недостатньо

Агенція з оборонної співпраці США (DSCA) у цьому році зрештою погодила масштабний продаж Туреччині 40 винищувачів F-16V Block 70 і також модернізацію ще 79 літаків включно з великим пакетом озброєння на дійсно значну суму в 23 млрд доларів.

Але, попри те, що ця подія була досить довгоочікуваною для Туреччини, як раніше повідомляли західні ЗМІ, країна має намір зменшити обсяги робіт за цим проєктом - деталі про таке рішення невідомі, з ймовірних причин відзначалося звичайне бажання зекономити кошти і також надати більше простору власному оборонно-промисловому комплексу, тим паче з урахуванням, що турки мають власний проєкт літака Kaan.

Читайте також: Туреччина пропонує Іспанії купити літак Hurjet, який можна модернізувати як легкий штурмовик

Тож станом на сьогодні Туреччина все ще прийняла остаточного рішення щодо закупівлі та модернізації по літаках F-16, хоча вже пройшло фактично пів року з моменту погодження продажу.

Крім того, у цій всій історії є ще один нюанс - Туреччина, крім F-16, планує закупити й одразу 40 винищувачів Eurofighter Typhoon у відповідь на те, що Греція озброюється літаками Rafale та F-35. І що зекономлені на F-16 кошти можуть піти якраз на закупівлю цих літаків (йдеться про орієнтовно 8-10 млрд євро). Втім, згідно з нещодавньою публікацією видання Opex360, поки що продаж Туреччині цих машин під великим питанням.

Передусім варто згадати, що про плани закупити Eurofighter Typhoon Туреччина активно говорила ще минулого року, але головна перепона полягала в тому, що канцлер Німеччини Олаф Шольц був - і поки що залишається проти розблокування продажу цих літаків турецькому війську.

Так, попри те, що президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган під час саміту НАТО у Вашингтоні у липні цього року запевняв, що перемовини проходять у правильному напрямку і що Шольц "не проявив жодної негативної позиції", гендиректор консорціуму Eurofighter Джанкарло Меццанатто на авіасалоні у Фарнборо заявив протилежне - Німеччина станом на сьогодні не планує погодити продаж літаків Eurofighter Typhoon Туреччині.

Причому за його словами Анкара хоче придбати вже навіть не 40, а півсотні літаків - втім, напруга Туреччини у стосунках з Грецією та Кіпром, а також погрози президента країна у бік Ізраїлю аж ніяк не сприятимуть тому, що Берлін передумає щодо свого рішення з продажу літаків Туреччини.

Але навіть якщо Німеччина зрештою навідріз відмовиться давати "зелене світло" на бодай хоч якусь кількість літаків для Туреччини, то в Eurofighter все одно мають значну кількість замовлень і раніше цього року повідомлялося, що виробнича лінія завантажена до 2032 року.

Натомість тут можна згадати, що Берлін погодив продаж літаків Eurofighter Typhoon іншій країні, з якою також були свої "підводні камені" - йдеться про Саудівську Аравію, де цей літак позмагається за контракт з такими конкурентами, як Rafale та F-15EX.

Читайте також: Туреччина хоче виробляти українські авіадвигуни за ліцензією, наразі тривають поставки за чинними контрактами