xcounter
#

Туреччина пропонує Іспанії купити літак Hurjet, який можна модернізувати як легкий штурмовик

4738
Турецький Hurjet в польоті, зображення з відкритих джерел
Турецький Hurjet в польоті, зображення з відкритих джерел

Цей проект турецького літака може отримати новий поворот за рахунок можливого замовлення від іспанців

В неділю 28 липня 2024 року на авіабазі ВПС Іспанії "Торрехон" біля Мадриду приземлився демонстраційний зразок навчально-бойовго літака Hurjet від турецької оборонної компанії Turkish Aerospace Industries (TAI). Цю подію слід вважати логічною і неочікуваною одночасно.

Тому що з однієї сторони, сама Іспанія зараз в активному пошуку заміни навчальним літакам SF-5M, відбір стартував у 2023 році, а нові "літаючі парти" очікується отримати до 2028 року. Але з іншої сторони, тут неочікуваним виглядає сам факт, що Туреччина вирішила напряму перегнати на терени Іспанії свій Hurjet.

Читайте також: ВПС США хочуть витратити $500 млн на датчики для транспортних літаків

Бо спочатку очікувалось, що іспанська делегація сама відвідає потужності TAI наприкінці серпня цього року, і заодно там напряму ознайомиться із Hurjet.

Цікаво, що сама Іспанія зараз розглядає одночасно чотири можливі варіанти вибору нового навчальн-бойового літака для своїх ВПС. Окрім згаданого вище турецького Hurjet, мова також про T-7 від Boeing, південнокорейський FA-50 та італійський M-346.

Іспанцям нові "літаючі парти" потрібні для двох функцій – підготовка пілотів для Eurofighter та F/A-18 Hornet, ну і також для проведення демонстраційних польотів під час авіашоу. При цьому всі придбані навчальні літаки будуть зведені до складу 23-ої ескадрильї ВПС Іспанії, яка розміщена на авіабазі Талавера-ла-Реаль.

Цікаво, що за повідомленнями деяких ЗМІ, сама Іспанія схильна обрати таки турецький Hurjet, але на умовах своєрідного бартеру. А саме – іспанські ВПС купують 24 навчально-бойові Hurjet, натомість турецькі ВПС купують додаткові шість транспортних літаків A400M.

Турецький Hurjet в польоті, зображення з відкритих джерел

Водночас, сама Туреччина в пропозиції по Hurjet пропонує інший бонус, а саме – можливість модернізувати цей літак для ролі легкого штурмовика. В такій конфігурації передбачається зокрема, що Hurjet зможе застосовувати ракети "повітря-повітря" AIM-9X та Goktug, керовані авіабомби американського виробництва SDB та турецькі HGK-3, HGK-83, LGK-82 та Teber-82.

При цьому слід відзначити окрему амбітність турецької TAI. Наприклад, за її поточними планами, до середини 2030-х років планується продати 100 літаків Hurjet турецьким ВПС та 300 літаків цього типу іноземним користувачам. А окрім Іспанії, свої Hurjet купити Туреччина пропонує також Азербайджану та Канаді.

Але інша справа, що в Іспанії відбувалась можливо перша публічна демонстрація цього турецького навчально-бойового літака потенційному замовнику.

Читайте також: Які можуть бути варіанти із застосуванням вертольотів для полювання на "Шахеди"