xcounter
#

На тлі різкого скорочення експорту озброєння спецекспортер "Укроборонпрому" замовляє ремонт на 54 млн гривень

8006
У будівлі на вулиці Дегтярівська 36 у Києві знаходиться як сам офіс ДК "Укроборонпром", так і офіси деяких спецекспортерів, зокрема ДК "Укрспецекспорт"
У будівлі на вулиці Дегтярівська 36 у Києві знаходиться як сам офіс ДК "Укроборонпром", так і офіси деяких спецекспортерів, зокрема ДК "Укрспецекспорт"

А сам Концерн, водночас, здає в оренду приміщення оборонних підприємств під ломбарди

Державна компанія "Укрспецекспорт" (входить до складу ДК "Укроборонпром") замовила послуги з капітального ремонту приміщень першого поверху своєї офісної будівлі (власне за адресою Київ, вул. Дегтярівська, 36 знаходиться й сам Концерн).

Згідно з інформацією, оприлюдненою 4 серпня ц.р. на майданчику держзакупівель ProZorro, ремонтні роботи мають бути завершені 30 червня 2021. Початкова сума пропозиції - 54 052 702 гривні.

Читайте також: ​Новорічна загадка від "Укроборонпрому": куди подівся мільярд гривень з ДОЗ-2020 - коли у концерні не дружать із цифрами
Укрспецекспорт

Ремонт спецекспортер замовляє на тлі значного скорочення експорту українського озброєння та військової техніки у 2020 році.

Укроборонпром
Презентація "Укроборонпром: підсумки 2020 та плани на 2021 рік" пройшла у грудні 2020 року

Так, наприкінці грудня минулого року новий очільник ДК "Укроборонпром" Юрій Гусєв повідомив, що спецекспортери Концерну за 11 місяців 2020 року відвантажили озброєння на загальну суму у $392,35 млн. Тоді як у 2019 році загальні обсяги експорту підприємств "Укроборонпрому" склали $908 млн (нагадаємо: колишній Гендиректор Концерну Айварас Абромавичус прогнозував "зростання" експорту на 30%).

Укроборонпром
Мрії Абромавичуса та сурова реальність

Дещо, начебто краща картина в загальних показниках Концерну – обсяги виробництва продукції (ймовірно за весь 2020 рік) склали 30,2 млрд гривень, що на 662,5 млн гривень більше, ніж у 2019.

Укроборонпром
Назовсім зрозуміло за який саме період ці дані, оскільки на час презентації 2020 рік ще не закінчився

Однак, якщо коригувати цей показник з курсовою різницею (середній курс гривні до долара США у 2019 році складав 25,8 грн/дол., тоді як запланований в бюджеті 2020 курс - 29,5 грн/дол.) то вийде навпаки – приблизно $1 023 млрд проти $1 145 млрд у 2019 році (вартість долара в подібних розрахунках відіграє дуже велику роль, адже майже 70% виручки "Укроборонпром" отримує за рахунок експорту ОВТ у валюті, - прим. ДЕ).

Укрспецекспорт
Звітність ДК "Укрспецекспорт" за 3 квартали 2020 (2019) року

Щоправда, в самої ДК "Укрспецекспорт" справи йдуть досить непогано, якщо порівнювати її з їхніми колегами. За 9 місяців минулого року спецекспортер отримав чистого доходу від реалізації продукції та послуг на суму у 1 402 086 тис. грн (проти 1 154 909 тис. грн у 2019 році) та чистий прибуток у 155 486 тис. гривень (проти 112 185 тис. грн за аналогічний період 2019 року).

Однак курсова різниця, знову ж таки робить цю картину не такою райдужною – чистий дохід $47 528 млн (проти $44 764 млн), чистий прибуток $5 271 млн (проти $4 348 млн).

Укрспецекспорт
Цікаво, що дані про отриманий дохід та прибуток за 9 місяців 2020 року на презентації ДК "Укрспецекспорт" (пройшла 8 жовтня 2020 року) та в офіційному звіті компанії дещо відрізняються

Чи варто на тлі проблем з експортом та коронавірусної кризи вкладати майже $2 млн в ремонт приміщення, питання досить неоднозначне.

В той самий час, сам Концерн почав пропонувати оренду приміщень оборонних підприємств, що входять до його складу (не просто ж так "нова команда" переписала на баланс "Укроборонпрому" виробничі та адміністративні приміщення десятків оборонних заводів та підписала меморандум із ДП "Прозорро.Продажі").

Укроборонпром

Зокрема, місцеве видання повідомило про плани здати в оренду на п'ять років частину приміщень "Чугуївського авіаційного ремонтного заводу". Мова, , йде про частину нежитлового приміщення технічного поверху п’ятиповерхової будівлі учбово-побутового комплексу, частину даху технічного поверху та нежитлові приміщення на першому поверсі двоповерхової будівлі штабу і клубу у мікрорайоні Авіатор.

Укроборонпром
Будинок та дах для оренди

Проте, згідно з інформацією оприлюдненою на smarttender.biz, це не зовсім вірно. У першому випадку мова йде про оренду частини нежитлового приміщення технічного поверху 5-типоверхової будівлі (4 м²) та частина даху технічного поверху (5 м²) для розміщення телекомунікаційного обладнання та антенно – фідерних пристроїв.

Укроборонпром
Приміщення для оренди та вихід на дах

У другій об'яві пропонуються нежитлові приміщення: кім. №№ 33,34, на першому поверсі двоповерхової будівлі штабу і клубу для розміщення дитячого центру (навчання дітей з проблемами розвитку).

Укроборонпром
Нежитлові приміщення (кімнати № 33 та 34) які можливо будуть орендовані під дитячий центр

Обидва ці питання не були відомі підприємству, повідомили джерела на ЧАРЗ, оскільки отримане лише узгодження з Концерном за ініціативою потенційних орендаторів. Наразі для подальшого процесу необхідно отримати дозвіл Фонду Держмайна і лише при його наявності завод зможе, якщо в нього буде таке бажання, укласти угоду.

МСЗ
Можливий "ломбард" у 2016 році

Інша "п'ятирічна" пропозиція стосується вже триповерхового приміщення заводоуправління ДП "Миколаївський суднобудівний завод" (яке, нагадаємо, розпочало процедуру банкрутства).

Укроборонпром
"Укроборонпром" згоден на перетворення відомого в Миколаєві будинку "Адміралтейство" держпідприємства, яке колись будувало ракетні крейсери на ломбард?

Хоч в об'яві вказана досить скромна площа у 39 "квадратів", на світлинах до пропозиції присутні набагато більше приміщень й деякі досить великі (кілька кабінетів, два спортзали (!), душова).

МСЗ
Якось забагато приміщень для 39 м²

Як до цього відносяться на самому держпідприємстві – наразі невідомо.

Читайте також: ​Перший на вихід: в "Укроборонпромі" почалася чистка команди Абромавичуса - звільнено першого із заступників (оновлено)