xcounter
#

На складі у Європі стоїть декілька десятків "зенітних танків" Gepard, але нам їх чомусь не дають

5443
Зенітна самохідна артустановка Gepard як музейний експонат в Бельгії, ілюстративне фото з відкритих джерел
Зенітна самохідна артустановка Gepard як музейний експонат в Бельгії, ілюстративне фото з відкритих джерел

І це при тому, що такі засоби ППО нам потрібні "ще на вчора", а знайти хоча б два такі "зенітні танки" - уже суттєве досягнення

В контексті нових поставок зброї і "танкової коаліції" для України в медіапросторі стали частіше згадувати бельгійську приватну оборонну компанію OIP, власника найбільшого "приватного арсеналу бронетехніки" в Європі, в ангарах якого стоїть загалом до 500 машин різних типів.

Ця бельгійська компанія OIP уже "відзначилась" зокрема тим, що намагається продати Міноборони Бельгії свої Leopard 1 із сумнівною боєздатністю по ціні в 1 мільйон євро за машину. Глава цієї компанії Фредді Ферслуйс також нарікав, що Австрія не дала дозвіл на продаж в Україну зі складу зберігання 112 легких танків SK-105, доцільність поставки яких – також під великим питанням.

Читайте також: Як так вийшло, що Канада дала для ЗСУ лише чотири Leopard 2, хоча має 82 таких танки
Процес зарядки 35-мм снарядів САУ Gepard із складу ЗСУ, жовтень 2022 року, фото - Bild

Але парадокс ситуації в тому, що на складах OIP стоїть дещо справді вкрай необхідне для України, але нам це чомусь не поспішають давати (чи хоча б продавати). Тут мова про 38 "зенітних танків" Gepard, які могли б суттєво посилити нашу ППО.

Збройні сили Бельгії загалом мали 55 зенітних самохідних артустановок цього типу, поставка відбувалась із 1977 по 1980 роки. "Зенітні танки" Gepard для бельгійської армії мали таку ж саму комплектацію, як і для бундесверу. За часів "Холодної війни" армія Німеччини мала аж 420 зеніток Gepard, Голландія купила 95 таких машин, а Бельгія була третьою за кількістю "зенітних танків" цього типу на озброєнні.

Голландія та Бельгія свої Gepard зняли з озброєння в середині 2000-х років. Голландці на свої списані "зенітні танки" знайшли зовнішнього покупця, мінімум 60 машин цього типу придбала армія Йорданії. Натомість бельгійські Gepard після списання майже повним складом "перекочували" на склад компанії OIP, де і стоять до сьогоднішнього дня.

Зенітна самохідна артустановка Gepard як музейний експонат в Бельгії, ілюстративне фото з відкритих джерел

Про наявність "зенітних танків" Gepard на складі своєї компанії говорив і сам Ферслуйс в інтерв’ю для журналістів The Guardian. І особливо на цьому тлі доволі дивно, що ніхто із союзників України не ставить питання про можливість викупу цих машин.

Особливо на тлі того, що Німеччина зараз буквально "поштучно" шукає, де ще можуть бути Gepard для України. Веде при цьому перемовини із Катаром про можливий викуп 15 "зенітних танків" для ЗСУ. І в рамках чергового пакету допомоги змогла передати лише дві зенітки цього типу та 6 тисяч снарядів до них.

Зенітна САУ Gepard із складу ЗСУ, жовтень 2022 року, фото - Bild
Читайте також: Уряд Німеччини схвалив постачання 187 танків Leopard 1, але їх ще необхідно відновити й це займе доволі багато часу