xcounter
#

На фронті "засвітилась" рідкісна зенітка Zastava від Словенії, яка б'є краще за ЗУ-23-2

24596
Зенітна автоматична гармата М55 югославського виробництва у триствольній версії, ілюстративне фото з відкритих джерел
Зенітна автоматична гармата М55 югославського виробництва у триствольній версії, ілюстративне фото з відкритих джерел

Хоча такі зенітки почали виробляти ще в 1950-х роках, вони досі демонструють гарну бойову ефективність

У відкритому доступі з’явились кадри, які демонструють процес стрільби по рашистському безпілотнику на фронті із зенітної гармати M55 Zastava, розміщеної на пікапі-технічці. Час та місце дії не розкриваються, але схоже, що кадри були відзняті уже пізньою осінню, перед початком снігопадів.

Особливість M55 Zastava полягає в тому, що її виготовляли ще в Югославії, починаючи з 1951 року. Тому навіть просто зустріти таку зенітку на полі бою в Україні 2023 року - це уже велика рідкість.

Читайте також: Всі "шахеди" збито, одна з ракет Х-59 не долетіла до цілі
Зенітна автоматична гармата М55 в строю ЗСУ, осінь 2023 року, джерело - телеграм-спільнота NMFTE

Найбільш поширеною є взагалі триствольна версія цієї зенітки, випуск якої стартував ще в 1971 році, такими навіть встигла повоювати Вірменія під час війни за Карабах в 2020 році. Крім того, Zastava також відрізняється нестандартним як для Сил оборони України калібром в 20 міліметрів.

Вперше зенітки M55 Zastava "засвітились" в розпорядженні ЗСУ ще у жовтні 2022 року. За деякими даними, постачальником таких гармат була Словенія, котра могла дати до 200 таких "шахедобійок".

Зенітна автоматична гармата М55 в строю ЗСУ, фото - Ukraine Weapons Tracker, дата публікації – 26 жовтня 2022 року

Якщо брати дані у відкритому доступі, то картина по характеристикам M55 Zastava виглядає таке: фактичний темп ведення вогню – до 700 пострілів на хвилину, ефективна дальність стрільби – до 5,5 км, ефективна висота ураження цілей – до 4 км, ємність магазину – 60 пострілів калібру 20 мм.

Якщо порівнювати із ЗУ-23-2, то радянська зенітка має кращу скорострільність – до 2 тисяч пострілів на хвилину, але має гіршу далекобійність – до 2,5 кілометрів дальність ураження цілі, висота ураження – до 2 кілометрів.

Раніше Defense Express розповідав про те, які РЕБ і дронобійки отримала Україна проти "Ланцетів" і Shahed-136.

Вірменські МТ-ЛБ із зенітними автоматами Zastava M55A4, що стали трофеями азербайджанських військових, 2020 рік, фото з відкритих джерел
Читайте також: Авіаносець Gerald Ford може обійтися США навіть дешевше, ніж очікувалося: що на це вплинуло