xcounter
#

Авіаносець Gerald Ford може обійтися США навіть дешевше, ніж очікувалося: що на це вплинуло

4347
Фото — U.S. Navy by Mass Communication Specialist 2nd Class Riley McDowell
Фото — U.S. Navy by Mass Communication Specialist 2nd Class Riley McDowell

Чи вдасться американському флоту зберегти такий позитивний показник поки що незрозуміло

Через зниження витрат на технічне обслуговування, американці зрештою можуть витратити менше коштів на свій авіаносець USS Gerald R. Ford (CVN-78), ніж планувалося раніше — про це розповів керівник програми капітан Брайан Меткалф.

Він стверджує, що вартість авіаносця USS Gerald R. Ford в рік становитиме аж на п’ять мільярдів доларів менше у порівнянні з його попередником, легендарним авіаносцем класу Nimitz. Ба більше, цифра у п’ять мільярдів навіть більша за цільовий показник економії, який визначений на рівні у 4 млрд доларів на рік для одного корабля, розповідає Defense News.

Читайте також: Де США нібито знайшли для України додаткові боєприпаси включно зі снарядами до 203-мм САУ "Піон"
USS Gerald R. Ford
USS Gerald R. Ford (CVN 78), фото — U.S. Navy by Mass Communication Specialist 2nd Class Jackson Adkins

В коментарі виданню він відзначив, що це стало можливим завдяки зниженню витрат на технічне обслуговування авіаносця. Капітан акцентує — завдяки високому рівню автоматизації корабля було зменшено екіпаж; також удосконалено корпус. У сукупності корабель протягом усього терміну служби потребуватиме три основних ремонти в доку проти п’яти у Nimitz.

Як відзначається, зараз поки що завчасно говорити про те, а чи вдасться й надалі зберегти таку економію коштів, але у позитивному випадку ВМФ зможе вивільнити кошти для своїх інших потреб або ж закупівель. Ну і загалом це буде доволі унікальна ситуація, коли "важкі" проєкти зрештою забирають менше коштів, ніж планувалося, а не навпаки.

Нагадаємо, що зараз цей авіаносець знаходиться у Східному Середземномор’ї, куди ще 8 жовтня цього року міністр оборони США Ллойд Остін відправив авіаносну ударну групу у відповідь на атаку бойовиків з ХАМАСу на Ізраїль.

Читайте також: Як так, що 155-мм боєприпас може коштувати і 3 тисячі, і 8 тисяч євро