xcounter
#

Як так, що 155-мм боєприпас може коштувати і 3 тисячі, і 8 тисяч євро

17103
155-мм артилерійські боєприпаси, фото — U.S. Army
155-мм артилерійські боєприпаси, фото — U.S. Army

Нарощення виробництва артилерійських боєприпасів стало справжнім викликом для оборонних компаній світу

Наприкінці жовтня цього року очільник воєнного комітету НАТО адмірал Роб Бауер повідомив приголомшливі ціни на артилерійські боєприпаси — за його даними, сьогодні один 155-мм снаряд може коштувати 8 тисяч євро (близько 8,5 тисячі доларів), тоді як ще у 2021 році ця цифра коливалася на рівні тисяч євро (2,17 тисячі доларів).

З одного боку, такий ріст доволі зрозумілий — після лютого 2022 року попит на зброю злетів у небо, а за ними й ціни. А з іншого боку, тут є ось такий цікавий факт — що, наприклад, Армія США, як стверджують представники служби, сучасні артилерійські снаряди закуповують за ціною у 3 тисячі доларів, розповідають у виданні Defense One.

Читайте також: 175 млрд грн на ракети і боєприпаси: скільки це у 155-мм снарядах чи 120-мм мінах і який є позитивний аспект

І таким чином виходить, що снаряд від європейських оборонних компаній коштує фактично ледь не у три рази дорожче, ніж від "оборонки" Сполучених Штатів, і цьому насправді є просте пояснення.

І полягає воно в тому, що якщо європейська "оборонка" працює за ринковими правилами, то США мають свої важелі державного контролю над виробництвом боєприпасів.

Тобто — в Європі країни фактично можуть стимулювати виробництво 155-мм боєприпасів лише шляхом збільшення закупівель, на це, зрештою, вже неодноразово акцентували європейські виробники озброєнь, зокрема один з найбільших виробників боєприпасів.

Тоді як США цілком можуть побудувати нові заводи, "натякнути" компаніям перейти на виробництво у дві зміни чи ж інвестувати в автоматизацію процесів, що позитивно впливає на процеси.

Читайте також: Озвучена сума, яка потрібна Армії США для закупівлі і розширення виробництва 155-мм снарядів