xcounter
#

175 млрд грн на ракети і боєприпаси: скільки це у 155-мм снарядах чи 120-мм мінах і який є позитивний аспект

22629
ОТРК "Сапсан"
ОТРК "Сапсан"

Скільки боєприпасів можна закупити на майже дві сотні мільярдів гривень та що може ховатися за "ракетним озброєнням"

Міноборони України у 2024 році отримало бюджет у розмірі 1,164 трлн гривень, з яких 265,4 млрд гривень витратять на "зброю та техніку". Водночас, як нещодавно розповів заступник Міністра оборони України Юрій Джигир, одним з основних пріоритетів оборонного бюджету в наступному році буде ракетне озброєння та боєприпаси, на які приблизно піде 175 млрд гривень.

Джигир не уточнює, які конкретні зразки "ховаються" під поняттям "ракетне озброєння та боєприпаси", але окремо наголошує на тому, що "за нашими оцінками, понад 190 млрд гривень з коштів, які будуть контрактуватися у наступному році, залишаться у вітчизняного виробника [йдеться про загалом усі контракти на закупівлю ОВТ]".

Читайте також: Чорні Shahed-136: у РФ пофарбували дрони-камікадзе для нічної атаки по Києву

Артилерійські боєприпаси та міни

Питання постачання артилерійських боєприпасів сьогодні аж ніяк не втрачає своєї актуальності. І хоча неодноразово повідомлялося, що Україна спільно з партнерами вже запустила виробництво низки різних боєприпасів, але передусім тут ми будемо орієнтуватися на офіційно оголошені та доволі промовисті ціни від західних виробників.

155-мм артилерійський боєприпас
155-мм снаряд DM121, фото — Rheinmetall

Наприклад, тут перш за все варто згадати контракти Rheinmetall, згідно з яким ціна одного 155-мм артилерійського боєприпасу може становити 3,6 тисячі доларів, і з таким цінником на усі 175 млрд гривень можна орієнтовно закупити 1,215 млн боєприпасів, забезпечивши річний запас 155-мм снарядів із темпом стрільби трохи більш як 3300 боєприпасів у день.

Якщо, наприклад, Україна витратить п’яту частину від бюджету, виділену на ракетне озброєння та боєприпаси, на закупівлю 155-мм снарядів, то всього ми зможемо придбати близько 243 тисячі боєприпасів, яких вистачить на декілька місяців дуже помірного використання. І це ще з урахуванням, що тут для підрахунків використовується ціна боєприпаса з офіційно оголошеного контракта від Rheinmetall, тоді як у НАТО у жовтні заявили, що один 155-мм боєприпас може коштувати 8 тисяч євро (орієнтовно 8760 доларів).

155-мм артилерійський боєприпас
Фото — U.S. Army

З іншого боку, український боєприпас, нехай і виготовлений спільно з партнерами, цілком може бути дешевшим за суто закордонну продукцію (нагадаємо, раніше повідомлялося, що "Укроборонпром" освоює виробництво 155-мм снарядів), питання лише у темпах виробництва.

Як приклад можна згадати ціни від тієї ж компанії Rheinmetall щодо мінометних мін, де вартість однієї 120-мм міни, яку компанія виготовляє у рамках замовлення для пакета оборонної допомоги Україні, коливається від 952 до 1428 євро за одиницю.

Водночас очільник "Української бронетехніки" Владислав Бельбас в інтерв’ю "Військовому кур’єру" озвучив ціну однієї 120-мм міни на рівні близько 20 тисяч гривень — менш як 500 євро (уточнюючи що насправді ціни можуть бути різними), тож, витративши, наприклад, десяту частину бюджету на "ракетне озброєння та боєприпаси", можна закупити 875 тисяч мін (нагадаємо, раніше в "Українській бронетехніці" повідомляли, що разом з двома країнами НАТО виробляють 120-мм міни для ЗСУ).

Про ціну на 120-мм міни — з 48:09

І це ми згадали лише два пункти з усього того широкого переліку, який насправді криється під "боєприпасами", і закупівля яких частково теж може здійснюватися і в рамках українського бюджету, а не тільки як оборонна допомога від союзників.

Ракетне озброєння

Як і у випадку з боєприпасами, під "ракетним озброєнням" може ховатися дійсно широка номенклатура тих чи інших зразків, але тут передусім варто акцентувати на словах про те, що майже дві сотні мільярдів гривень зрештою мають осісти у вітчизняного виробника, і з урахуванням цього факту можна припустити, що йдеться перш за все про розвиток далекобійних ракетних програм.

Тим паче, що, наприклад, у Головному управлінню ракетних військ і артилерії та безпілотних систем Генштабу ЗСУ вже відзначали, що Україна має ракету, яка успішно вражала цілі на дальності у 700 км, і очевидно, що наша оборонка скоріш за все буде розвивати цей проєкт. Згодом також повідомлялося, що Україна має експериментальні зразки ракетного озброєння із дальністю 750-1000 км.

Р-360
Пуск протикорабельної версії ракет Р-360 "Нептун", фото ілюстративне

Можна також згадати й про те, що Україна може мати на озброєнні ракету Р-360 "Нептун", адаптовану для ударів по наземних цілях, та й власне про протикорабельну версію цієї ракети також не варто забувати

Зрештою, варто нагадати й про оперативно-тактичний ракетний комплекс "Грім-2", він же "Сапсан", тим паче, що нещодавно у Генштабі натякнули, що проєкт удосконалюється — нагадаємо, що у червні цього року прогрес створення ОТРК "Сапсан" було оцінено на рівні 65-70%, а загальна вартість робіт, необхідних для завершення — на рівні 500 млн доларів. Хоча доведення до кінця цього проєкту навряд чи питання найближчих півроку-рік, а то й більше.

ОТРК
Пускова ОТРК "Сапсан" на репетиції параду у 2021 році, фото ілюстративне

Але не виключено, що також може йтися і про інші, поки секретні цікаві проєкти, або ж більш "приземлені" речі, такі як закупівля тих же протитанкових ракет до комплексів "Корсар" і "Стугна".

Читайте також: Ціна на ПТРК Spike добре пояснює чому він бестселер, хоч все одно поки недоступний для ЗСУ