xcounter
#

На День Незалежності до Одеси може прибути один із корветів Ada турецьких ВМС

3755
Чотири такі корвети мають скласти надводне ядро флоту України
Чотири такі корвети мають скласти надводне ядро флоту України

Кораблі наших країн-партнерів стануть учасниками параду ВМСУ, який відбудеться на честь 30-річчя Незалежності нашої країни

Генеральний штаб Збройних Сил України у своєму повідомленні зазначав, що 24 серпня цього року в Одесі відбудеться парад Військово-Морських Сил, для участі в якому буду залучені не лише катери й кораблі нашого флоту, але й також – кораблі наших країн-партнерів.

Натомість, під час параду в Києві має відбутись демонстрація комплексу "Нептун" - протикорабельного "щита" нашої країни

Що це за кораблі і що це за країни мають бути – Генштаб ЗСУ не розкриває.

Читайте також: Bayraktar TB2, "Нептун" та інші системи майбутнього на репетиції параду на честь 30-річчя Незалежності

Однак автори одеського видання "Думская" пишуть, що їм відомий перелік кораблів країн-партнерів, який має прибути до Одеси на День Незалежності для участі в параді ВМСУ.

Флотилія Військово-Морських Сил України в складі трьох МБАКів та трьох десантних катерів проведе свій окремий парад у Києві

Головний очікуваний "сюрприз" - до Одеси має прибути один із корветів типу Ada військово-морських сил Туреччини.

Схоже, одна із цілей такого візиту – підтримка програми по будівництву чотирьох кораблів аналогічного типу для Військово-Морських Сил України.

Програма побудови корветів Ada для нашого флоту - одна із найбільш значимих при оборонній співпраці України та Туреччини

Інший можливий учасник торжества – есмінець Luigi Durand de la Penne (D560) військово-морських сил Італії, котрий лише 19 серпня цього року зайшов у Чорне море. Варто розкрити характеристики цього корабля:

  • водозаміщення – 5600 тонн;
  • довжина корпусу – 147 метрів
  • швидкість та дальність ходу – до 32 вузлів, до 7000 миль на швидкості 18 вузлів;
  • екіпаж – 331 особа;
  • набір озброєння – одна артустановка калібру 127 мм, три артустановки калібру 76 ммм, вісім пускових установок ПКР Otomat, вертикальна пускова установка на 40 зенітних ракет RIM-66/67 Standart.
Есмінець ВМС Італії Luigi Durand de la Penne (D560) під час заходу в Чорне море 19 серпня 2021 року, фото з відкритих джерел

Також, за даними "Думской", до Одеси для участі в параді має прибути фрегат "Дръзки" ВМС Болгарії. Цей корабель болгари придбали у 2005 році в Голландії. Відомі характеристики корабля:

  • повне водозаміщення – 2200 тонн;
  • довжина корпусу – 106 метрів;
  • швидкість та дальність ходу - до 28 вузлів, до 3500 миль при швидкості 14 миль,
  • екіпаж – 159 осіб;
  • набір озброєння – одна артустановка калібру 100 мм, чотири пускові установки протикорабельних ракет Exoset, зенітно-ракетний комплекс RIM-7, два торпедні апарати калібру 533 мм.
Фрегат болгарських ВМС "Дръзки" проходить протоки Босфор і Дарданели, ілюстративне фото з відкритих джерел

Окрім цього, до Одеси має прибути румунський корвет Contra-Amiral Horia Macelariu – частий учасник спільних навчань ВМС України, і також – один із патрульних катерів типу Island берегової охорони Грузії.

Катери типу Island флотів України та Грузії проводять тренування типу PASSEX, 2 серпня 2021 року
Читайте також: Могли б передати Україні: ВМС США досі не визначились, що робитимуть з катерами Mark VI