xcounter
#

"Моніторинг неба вийде на абсолютно новий рівень": Польща близька до контракту на розвідувальні аеростати

6055
U.S. Air Force photo/Senior Airman Tiffany DeNault
U.S. Air Force photo/Senior Airman Tiffany DeNault

Усього йдеться про чотири аеростати, раніше у Польщі оголосили про формування аеростатного батальйону

Державний департамент США погодив продаж Польщі аеростатів та іншого обладнання включно з матеріально-технічною підтримкою — йдеться про аеростатні системи повітряної та наземної радіолокаційної розвідки, бортові радари раннього попередження з опцією ідентифікації "свій-чужий" та інші системи, а також підтримка управління програмою, тестування, технічна підтримка, транспорт, запасні частини, навчання і обладнання для нього, технічна документація тощо.

Читайте також: НАТО посилить свою розвідку новими AWACS, але перший літак отримає через 8 років

Орієнтовна вартість угоди — 1,2 млрд доларів (йдеться про граничну ціну, зрештою вона може бути знижена). Як відзначає заступник очільника оборонного відомства США Павел Бейда, йдеться про чотири розвідувальні аеростати. "Найближчим часом перемовини будуть завершені і договір буде підписано. Коли нові системи будуть поставлені до Війська Польського, моніторинг неба вийде на абсолютно новий рівень", — відзначив він.

Основні підрядники проєкту — компанії Raytheon Intelligence and Space; TCOM, LP, ELTA North America та Avantus Federal LLC (дочірня компанія QinetiQ, Inc.). "Ймовірний продаж покращить здатність Польщі протидіяти чинним та майбутнім загрозам з боку повітряних і наземних систем озброєння противника. Польща буде використовувати цей потенціал як бортову систему раннього попередження для захисту від регіональних загроз, що наближаються. Це також дозволить Польщі збільшити свій вклад у майбутні операції НАТО", — йдеться у повідомленні Державного департаменту США.

Tethered Aerostat Radar System
Tethered Aerostat Radar System

Нагадаємо, що Польща свої плани із закупівлі розвідувального аеростата мала ще у 2017 році у рамках програми Barbara, але запит на закупівлю подали тільки у травні 2023 року, після

оприлюднення скандалу з ракетою Х-55

, яку не збила польська протиповітряна оборона, яка пролетіла сотні кілометрів вглиб території країни.

Крім того, варто згадати, що пізніше у 2023 році стало відомо, що Польща формує аеростатний батальйон для посилення протиповітряної оборони. Тоді йшлося про плани сформувати якраз чотири пости зі строками розгортання першого у липні 2026 року, і йдеться про можливість виявлення цілей одним аеростатом на відстані у сотні кілометрів.

Крім аеростатів для посилення своїх розвідувальних можливостей Польща у 2023 році також прийняла рішення закупити літаки дальньої радіолокаційної розвідки Saab 340 AEW, невдовзі перший літак має з’явитися в країні, всього ж йдеться про дві вживані машини у рамках контракту на близько 58 млн доларів.

Читайте також: Як часто літали AWACS в 2023 році, які зокрема помагають нашій ППО