xcounter
#

"Мисливець", "Комбат" та про що краще мовчати: п'ять головних подій тижня від Defense Express

3538
"Мисливець", "Комбат" та про що краще мовчати: п'ять головних подій тижня від Defense Express

Про "Комбат", "Мисливця" в бойових умовах, авіаційні ракети та інші новини тижня

Пропонуємо ознайомитися з оглядом подій та матеріалів тижня, короткий опис яких ми зібрали для вас у цій статті.

"Мисливець" випробовують у бойових умовах

У мережі з’явилося відео з використанням роботизованого спостережно-вогневого комплексу "Мисливець" (РСВК-М2) на передовій. Роботизований комплекс створений вітчизняними фахівцями конструкторського бюро "Роботікс".

Читайте також: ​Безпілотники в лізинг: Греція замовила ізраїльські IAI Heron

РСВК "Мисливець" має радіус керування платформою 1500 м, який може бути розширений до 3000-4000 метрів на відкритих ділянках. Озброєний 12,7-мм кулеметом, має додаткову можливість оснащення АГС, ПТРК, ПКТ.

Нове керівництво "Артема" розголосило інформацію, про яку краще було мовчати

Державна акціонерна холдингова компанія "Артем" має забезпечити виробництво значної кількості нових авіаційних ракет для Індії. Йдеться про контракт на поставку до цієї країни авіаційних ракет класу "повітря-повітря" середньої дальності Р-27 на суму $ 221 млн, а також контрольно-перевірочної апаратури до ракет Р- 27 (комплекс "Гурт-М") на суму $26 млн.

Р-27

Ця конфіденційна інформація стала несподівано публічною з огляду на твердження нового президента ДАХК "Артем" Володимира Зіміна, який був призначений на цю посаду 30 квітня генеральним директором ДК "Укроборонпром" Айварасом Абромавичусом.

Про індійський контракт Володимир Зімін розголосив під час конкурсу на посаду Національного космічного агентства у листопаді 2019 р. Ця інформація є у відео-звіті Національного агентства України з питань державної служби (центрального органу виконавчої влади, яке, серед іншого, проводить кадрову політику щодо держслужби в державних органах) щодо вибору нового керівника Національного космічного агентства.

Цю історію на умовах анонімності Defense Express прокоментувала одна посадова особа в оборонно-промисловому комплексі: "Контракт є і йде складання кооперації та, скажімо так, ціноутворення. Контракт надзвичайно складний з точки зору технічної реалізації, бо йдеться про створення вітчизняного ланцюжка з виготовлення Р-27. Без російських комплектуючих. З урахуванням проведення подальших випробувань таких нових ракет на носіях цього озброєння. Йдеться про винищувачі типу МіГ та Су. Публічна інформація про цей контракт може додати додаткових складностей. Контракт на поставки ракет Р-27 до Індії, за великим рахунком, - це найбільший виклик для виробників та спецекспортерів. Це не БТР зварити. Зрив контракту нанесе значний удар по іміджу України як виробника озброєнь. Тож про цей контракт Зіміну краще було мовчати. Але тепер це відповідальність і нового керівника "Артема", і керівництва "Укроборонпром", яке ухвалило рішення про ці несподівані кадрові зміни".

Як Т-72АМТ "Комбатом" стріляв

Т-72АМТ, який розроблений "Київським бронетанковим заводом", пройшов вогневі випробування на одному з військових полігонів. Випробування модернізованого танка здійснює випробувальна бригада Державного науково-дослідного інституту випробувань і сертифікації озброєння та військової техніки.

Мета цих тестів - дати можливість Т-72АМТ вести вогонь високоточним протитанковим снарядом "Комбат" від ДККБ "Луч". Цей снаряд призначений для знищення першим пострілом бронетехніки та інших цілей противника на відстані до 5 км. Це майже вдвічі перевищує дистанцію вогню звичайним снарядом.

Кобмат

Вірогідність влучення у ціль "Комбатом", завдяки лазерному наведению, становить близько 95%. Його тандемна бойова частина дозволяє повністю ігнорувати динамічний захист, а бронепробиття у 750 мм вистачає для знищення навіть найзахищенних танків противника.

Т-72АМТ веде вогонь

Окрім того, постріл "Комбатом" майже не демаскує танк - менший спалах та пилу від пострілу. Це дозволяє робити справжні непомітні снайперські постріли на дистанції, яка недосяжна для противника зі звичайним танковим озброєнням.

В Україні виготовили дослідний зразок нової корабельної радіолокаційно-оптичної системи управління стрільбою

І вже найближчим часом будуть проведені заводські випробування для підтвердження тактико-технічних характеристик нової системи.

Комплекс Stilet, розроблений фахівцями ДП НДІ "Квант", являє собою сучасну, перспективну та гнучку систему супроводу й управління вогнем артилерійської установки. Причому вона легко інтегрується з корабельними системами управління, зокрема з АСБУ – автоматизованою системою бойового управління.

Корабельна РЛОСУС Stilet від ДП НДІ

Корабельна радіолокаційно-оптична система управління стрільбою Stilet може бути використана під час модернізації вже наявних кораблів для підвищення ефективності вогню артилерії через заміну застарілих СУС типу МР-103 (Барс), МР-123 або МР-145 (Лев) та встановлена на нових кораблях, які проєктують та будують. вогню артилерії через заміну застарілих СУС типу МР-103 (Барс), МР-123 або МР-145 (Лев) та встановлена на нових кораблях, які проєктують та будують.

Корабельна РЛОСУС Stilet від ДП НДІ

Відзначається, що тактико-технічні характеристики української системи відповідають рівню світових виробників і не гірші за ТТХ систем NA-25X (виробництва Leonardo, Італія) або TMX/EOMk2 (виробництва RheinmetallAG, Німеччина).

Бачити вдень і вночі: що можуть українські танки з новим зором

Після низки публікацій на сайті Defense Express про нові та модернізовані зразки бронетехніки для Збройних Сил України за "поребриком" вибухнув цілий шквал контрпублікацій. Мовляв, жодних переваг і цікавих рішень в українських вдосконаленнях немає. Було б дивно, якби ворог висловлював компліменти...

Тож нам своє робити. І робити гарно. Тому підтвердження - розробка та модернізаця приладів прицілювання та спостереження для українських танків, БТР та БМП. Цим з 2012 р. успішно займаються фахівці компанії «Трімен Україна». В оновленій лінійці фахівцям компанії вдалося реалізувати важливу та довгоочікувану опцію для нашої бронетехніки: з модернізованими приладами вони здатні вести бойові дії не тільки вдень, а й вночі. Детальніше про це – у нашому огляді.

Гарних вихідних!

Читайте також: КБ "Південне" вперше використало на випробуваннях "Тайфун-1" новітній вимірювальний пункт (фото)