xcounter
#

Масштабний ракетний план на 3 млрд доларів: японці хочуть мати більше власної зброї великої дальності

2624
Пускова для ракет Type 12, фото U.S. Army
Пускова для ракет Type 12, фото U.S. Army

Крім закупівлі ракет у США, Японія також активно працює ще й над власними проектами

Японія буде посилюватися ракетами з урахуванням напруги у стосунках з Китаєм, що постійно зростає – вчора, 11 квітня, країна оголосила про масштабні плани зі створення та виробництва сучасних ракет великої дальності, як розповідає видання Defense News.

Так, наразі відомо, що японська компанія Mitsubishi Heavy Industries (MHI) отримала контракти від оборонного відомства країни на створення та серійне виробництво ракет – цей план розрахований до 2027 року, сума угоди оголошена у близько 3 млрд доларів.

Читайте також: РФ спробувала налякати Японію парою Ту-95МС на фоні візиту прем'єр-міністра країни до України
Type 12
Модернізована Type 12. Фото: Mitsubishi Heavy Industries, Ltd.

Скільки загалом ракет планує отримати Японія за цей період не розголошують, але відзначається, що виробництво ракет будуть нарощувати протягом наступних п’яти років – до 2027.

Відомо, що згідно з одним з укладених контрактів, вже в цьому році компанія має серійно виробляти два типи вже існуючих ракет. По-перше, йдеться про модернізовану японську протикорабельну ракету Type 12 – відомо, що в грудні 2020 року в Японії погодили розробку удосконаленої версії цієї ракети з упором передусім на дальність, яку планують збільшити спершу з 200 до 900 км, а згодом і до 1500 км. Причому йдеться про версію ракети як для наземних платформ, так і для запуску з кораблів та літаків. Розгортання ракети заплановане на 2026 рік.

винищувач f-15j ракета type 12
Японські F-15J можуть стати носіями модернізованих Type-12. Фото:

По-друге, йдеться про виробництво гіперзвукових плануючих ракет для захисту островів, які мають бути розгорнуті у 2027 році – ймовірно, йдеться про проект Hyper Velocity Gliding Projectile.

Ще один контракт передбачає створення протикорабельних керованих ракет великої дальності для підводних човнів – очікується, що розробка триватиме до 2027 року, терміни розгортання поки що не визначені.

Читайте також: У Японії можуть змінити законодавство для експорту озброєння, зокрема й для України