xcounter
#

РФ спробувала налякати Японію парою Ту-95МС на фоні візиту прем'єр-міністра країни до України

Ту-95МС
Ту-95МС
3238

Попри спробу демонстрації сили у РФ намагаються мовчати про те, що на весь Далекий схід у них лише три винищувальних авіаполка

Схоже, що РФ просто не в силі вигадати нічого нового окрім гримання радянським озброєнням поблизу кордонів країн, які підтримують України.

Зокрема у день візиту прем'єр-міністр Японії Фуміо Кісіди до Києва для зустрічі із президентом України Володимиром Зеленським, сьогодні 21 березня, міноборони РФ повідомило про те, що два стратегічні бомбардувальники Ту-95МС здійснили патрулювання в акваторії Японського моря у супроводі винищувачів Су-30СМ та Су-35С.

Читайте також: Чи дійсно мілішає військова допомоги від США: про що говорить виділення пакету озброєння на 350 млн доларів

Звісно у Москві зазначили, що все відбувалось у нейтральних водах та із "суровим дотриманням норм міжнародного права", нібито воно має для них значення. Й хоча у РФ намагаються зробити вигляд, що такі польоти є регулярними, брак ресурсу Ту-95 спонукає Кремль зменшити їх інтенсивність.

Ту-95МС

Зокрема востаннє у цьому районі Ту-95МС були помічені лише 14 грудня минулого року. А до цього - 1 грудня, коли під час спільного з китайськими літаками польоту російські бомбардувальники наблизились до знакового острова Цусіма, поряд з яким у 1905 році Росія зазнала нищівної поразки у морській битві під час російсько-японської війни. Тоді Токіо направив протест проти таких польотів, але Москва його фактично проігнорувала.

Водночас навряд такими польотами у Японії можливо налякати, бо ще за часи СРСР вони були дійсно регулярними й відбувалась ледь не щоденно із залученням більшої кількості літаків. А також через те, що повітряні сили Японії кратно переважають так звані "ВКС" РФ у регіоні. Зокрема повітряні сили самооборони Японії експлуатують 200 F-15J, 91 F-2 (японську версію F-16) та 31 F-35A.

F-2 літак
F-2 (фото: Japan Air Self-Defense Force)

Проти яких станом на 2021 рік РФ могла виставити лише три авіаційних винищувальних полки (менше 100 літаків Су-27СМ, Су-30М2, Су-35С та МиГ-31на "папері" без урахування реальної готовності), розтягнуті від Чити до Камчатки.

Читайте також: Як Кремль своїми С-400 та "Панцирями" посеред Москви зруйнував свій головний міф: як виглядає ППО столиці РФ