xcounter
#

M270 вже в Україні: вдвічі більше "подарунків" для рашистів ніж у HIMARS - тепер офіційно

M270
M270
66533

M270 може випустити у залпі вдвічі більшу кількість високоточних ракет GMLRS, які також використовує HIMARS

Збройні Сили України отримали ще одну високоточну ракетну систему - M270. Про це офіційно повідомив міністр оборони України Олексій Резніков, який зазначив, що вони стануть "хорошою компанією для HIMARS на полі бою", а також подякував союзникам, які передали ці системи.

Читайте також: F-16 проти Gripen для ЗСУ: який літак краще підійде для України і на що справді необхідно звернути увагу

Зазначимо, що насправді M270 з'явився значно раніше за HIMARS, який є його полегшеною колісною версією та використовує один "пакет" з ракетами. У M270 їх два і це пов'язано з тим, що вона створювалась у 70-х роках і використовувала лише некеровані реактивні снаряди.

Після появи високоточних GMLRS машини пройшли оновлення і можуть використовувати й високоточні ракети. А одразу два "пакети" та загальний залп з 12 ракет дозволяє M270 відправляти рашистам вдвічі більше "подарунків" точно за адресами.

Серед додаткових важливих факторів M270 є те, що вона базується на гусеничному шасі БМП M2 Bradley, а ця машина є одним з гіпотетичних кандидатів на отримання ЗСУ. І опанування її обслуговування та ремонту є вкрай важливим фактором.

M270

Але гусеничне шасі, попри значну більше прохідність має одну ваду - мала оперативна мобільність. Колісний HIMARS може вільно дорогами перекидатись вздовж усього фронту, а для M270 при марші на велику дальність необхідний трал. Що краще для таких систем на практиці у бойових умовах, ЗСУ зможуть дізнатися у найкращий спосіб - під час прямого порівняння.

Водночас поки невідомо, які саме M270 були отримані. Їх обіцяла Великобританія, яка має на озброєнні M270B1, яка відрізняється посиленим бронюванням, а також Німеччина, де Бундесвер тримає у строю MARS II, який відрізняється від класичної M270 трохи іншою системою управління вогнем.

M270

У будь-якому випадку кожна з цих країн анонсувала передачу партій по три машини. Теж три M270 пообіцяла надати Норвегія, але вони потребують модернізації британськими підприємствами.

Варто нагадати, отримання Україною M270 "між рядків" оголосив Секретар РНБО України Олексій Данілов ще тиждень тому. Що вкотре говорить, що між передачею озброєння та офіційним повідомленням про це може пройти певний час.

Читайте також: ATACMS для України буде, а вогонь HIMARS вже зменшив втрати ЗСУ - Олексій Резніков