xcounter
#

Літак на заміну Eurofighter та Mitsubishi F-2: британці та японці вкотре підтвердили плани зробити новий винищувач

3322
Художнє зображення від BAE Systems
Художнє зображення від BAE Systems

Йдеться про програму GCAP, в якій крім цих двох країн бере участь ще й Італія, а також має намір приєднатися Саудівська Аравія

Очільники урядів Великої Британії та Японії минулого тижня провели телефонну розмову, в якій домовилися, що будуть і надалі співпрацювати у розвитку глобальної програми бойової авіації GCAP (Global Combat Air Programme), яка зокрема передбачає створення винищувача шостого покоління.

Зокрема Кір Стармер та Фуміо Кісіда наголосили на тісному зв’язку забезпечення безпеки в Євроатлантичному та Індо-Тихоокеанському регіонах і підкреслили про необхідність постійного співробітництва у цьому напрямку, розповідає видання UK Defence Journal.

Читайте також: Eurofighter стане демонстратором технологій для винищувача шостого покоління FCAS
винищувач шостого покоління
Проєкт літака Tempest, художнє зображення від BAE Systems

"Два лідери також підтвердили, що продовжать розвивати співробітництво між вдома країнами, включно з глобальною програмою бойових літаків", — йдеться у повідомленні. Зокрема відзначається, що у програмі GCAP зрештою буде задіяно близько 9 тисяч осіб і понад тисячу постачальників з різних країн світу.

Нагадаємо, що GCAP — це багатонаціональна програма, в якій наразі беруть участь такі країни, як Велика Британія, Японія та Італія. Про спільні плани з розробки винищувача шостого покоління було оголошено у грудні 2022 року, а у 2023 наміри було підкріплено договором.

Фактично, GCAP передбачає в одну програму об’єднання двох проєктів — британсько-італійського перспективного літака Tempest від BAE Systems і також японського FX від Mitsubishi.

Попередній графік проєкту передбачає, що офіційно розробка стартуватиме у 2025 році, і вже через два роки є плани підняти у повітря демонстраційний зразок. Постачання серійних літаків заплановане з 2035 року.

Не виключено, що зрештою проєкт зіштовхнеться з доволі типовою проблемою розподілу робіт між країнами та компаніями, наприклад, у тому ж 2023 році італійці як офіційні учасники GCAP заявили, що хочуть відігравати більшу роль у цьому авіаційному проєкті.

Тоді гендиректор Leonardo заявив, що поки проєкт нагадує "велику лабораторію" і в програмі не були встановлені квоти. На його думку, роль компанії в проєкті мають переглянути "в бік підвищення".

У 2024 році стало відомо, що Саудівська Аравія зацікавлена приєднатися до проєкту GCAP — з одного боку, ця країна може суттєво підсилити проєкт у плані фінансів, з іншого, Саудівська Аравія очевидно наполягатиме на значній участі в проєкті її компаній, що може спричинити нові суперечки. Крім того, раніше Японія була проти участі цієї країни в проєктів.

Читайте також: Чому так складно обрати, хто буде робити винищувач шостого покоління, і до чого тут безпілотники