xcounter
#

Латвія хоче розгорнути в Україні виробництво своїх Atlas Pro, але наштовхнулася на "бюрократичні перепони"

9754
БПЛА Atlas Pro, фото фонду "Повернись живим"
БПЛА Atlas Pro, фото фонду "Повернись живим"

Українські військові вже використовують ці безпілотники на полі бою

Нещодавно стало відомо, що Україна найближчими місяцями може підписати контракти на виробництво зброї – передусім безпілотних літальних апаратів – безпосередньо в країні, і що перемовини з цього питання ведуться зокрема з країнами Східної Європи – однією з таких компаній цілком може бути латвійська Atlas, яка на своєму шляху до організації виробництва в Україні зіштовхнулася з певними затримками, розповідають у виданні Defense News.

Компанія Atlas з Латвії – виробник БПЛА, відомий ЗСУ своїм дроном Atlas Pro, який вже використовується на полі бою нашими військовими – ба більше, станом на сьогодні близько 88% продукції, яка виробляє латвійська компанія, відправляється в Україну. Зокрема з грудня 2022 року було поставлено близько 200 БПЛА Atlas Pro.

Читайте також: Що за португальський БПЛА AR3 отримає Україна і чи може він неочікувано бути аж з Нігерії
Atlas Pro
БПЛА Atlas Pro, фото фонду "Повернись живим"

Тоді ж, у грудні минулого року, виконавчий директор латвійської компанії Іван Толчинський розповів про плани щодо створення як заводу з досліджень та розробки, так і безпосереднього виробництва в Україні, причому стартувати це все мало у доволі стислі терміни – на початку 2023 року.

Водночас як стверджує Толчинський сьогодні, попри те, що компанії вдалося "ефективно організувати науково-дослідний центр", організація виробництва наразі страждає через затримки – зокрема і через "бюрократичні процеси". Коли саме може бути відкрито виробництво – наразі залишається незрозумілим.

Крім безпілотника Atlas Pro, який вже постачається ЗСУ, компанія має плани зі створення нових варіантів – міні-Atlas з вагою близько 1 кг (проти 1,7 кг у Atlas Pro), а також мікро-Atlas вагою всього 300 грамів.

Крім того, компанія також працює і над удосконаленням свого Atlas Pro з урахуванням відгуків, які отримують розробники – зокрема над тим, щоб комплекс міг працювати в умовах російського РЕБ – для цього працюють над оновленням програмного забезпечення, завдяки якому можна було б швидше передавати дані на наземну станцію без інтернету.

Читайте також: Невидимий винищувач "Орланів" та інших БПЛА: тиха робота британського ЗРК в руках ЗСУ