xcounter
#

Кремль мріє про плавучі фортеці: атомний крейсер "Адмирал Нахимов" у 2021 році виведуть на випробування

7154
Кремль хоче прискорити роботи по реанімації свого атомного гіганта: спочатку повернення в стрій крейсера "Адмирал Нахимов" планувалось на кінець 2022 року
Кремль хоче прискорити роботи по реанімації свого атомного гіганта: спочатку повернення в стрій крейсера "Адмирал Нахимов" планувалось на кінець 2022 року

При цьому РФ відмовилась від амбіцій мати атомні суперавіаносці. Кремль збирається вдовольнятись "універсальними морськими кораблями", що мають стати носіями дронів.

Важкий атомний ракетний крейсер проекту 1144 "Адмірал Нахімов" в 2021 році виведуть на ходові випробування.

Зараз на цьому крейсері, що знаходиться на заводі "Севмаш", монтують корабельне обладнання та готують його до подачі штатного електроживлення, пише російський портал "Новости ВПК".

Читайте також: Akinci замість F-35: як посилиться флот Туреччини в 2021 році
Атомний крейсер "Адмирал Нахимов" на верфі заводу "Севмаш"

За планом, спочатку атомний крейсер пройде швартовні випробування біля причалу, опісля – стартують ходові випробування безпосередньо в морі. Для проведення випробувань будуть одночасно задіяні екіпаж самого атомного крейсера "Адмирал Нахимов" та здавальні команди заводу "Севмаш".

Схоже, Кремль вирішив прискорити процес повернення у стрій одного із своїх крупних атомних кораблів: у кінці грудня 2020 року заявлялись плани, що модернізація крейсера "Адмирал Нахимов" триватиме до кінця 2022 року. За даними російських ЗМІ, в результаті модернізації "Адмирал Нахимов" стане носієм гіперзвукових ракет "Циркон", ракет "Оникс" и "Калибр". Загальна кількість таких ракет в боєзапасі корабля має сягати 70 одиниць, проти 20 ракет П-700 "Гранит" у попередній модифікації корабля.

Корабель "Адмирал Нахимов" планують оснастити "морською" версією комплексу ППО "Панцирь", про її результативність нічого не відомо

Також показовий момент: в грудні 2020 року голова російського конгломерату "Объединенная судостроительная корпорация" (ОСК) Алєксєй Рахманов заявляв плани розгорнути будівництво нового авіаносця РФ на тому ж заводі "Севмаш".

Найбільш висвітлені у тамтешніх ЗМІ два проекти: "Ламантин" та "Шторм". Перший - має водотоннажність у 65-70 тисяч тонн та здатний розмістити близько 60 літаків. Другий - 100 тисяч тонн та до 90 літаків.

Північний потік-2
Модель гіпопетічного авіаносця РФ за проектом "Шторм"

Тепер один із підрозділів російської ОАК – "Невское проектно-конструкторское бюро» (Невское ПКБ) говорить про плани будівництва значно "скромніших" за параметрами кораблів.

Мова про проект "універсального морського корабля" "Варан", котрий має стати носієм 24 багатоцільових літаків, шести гелікоптерів та до 20 безпілотних літальних апаратів. Водотоннажність корабля має скласти близько 45 тисяч тонн, довжина корпусу - близько 250 м, ширина - 65 м, швидкість ходу - до 26 вузлів.

Кремль
Дизайн-макет "універсального морського корабля" за проектом "Варан"

Втім, попри "звуження апетиту" по темі габаритів майбутніх російських авіаносців, для Кремля все рівно стоїть проблема відсутності учасного корабельного винищувача.

Як мінімум, про розробку "морської" версії Су-57 поки нічого не чути. Та й можливості його створення, особливо на фоні планів міноборони РФ закупити лише 76 літаків до 2028 року, виглядають доволі примарними.

Поки що військово-повітряні сили РФ мають лише один серійний винищувач Су-57. Які саме літаки Кремль планує застосовувати із своїх майбутніх "плавучих фортець" - питання відкрите
Читайте також: ​Naval Strike Missile потроху стає бестселером на ринку протикорабельних ракет: в чому секрет успіху