xcounter
#

Пройшов тисячі кілометрів у автономному режимі: безпілотний катер США вперше взяв участь у військових навчаннях

4632
Пройшов тисячі кілометрів у автономному режимі: безпілотний катер США вперше взяв участь у військових навчаннях

Американський флот демонструє можливості своїх безпілотних кораблів

Безпілотне надводне судно Ghost Fleet Overlord, створене у рамках партнерства між Управлінням стратегічних можливостей Міноборони США та ВМС США нещодавно майже автономно подолало відстань у більш як 8500 км.

Так, безпілотний корабель пройшов відстань від Мексиканської затоки до узбережжя Каліфорнії, при цьому близько 97% часу він діяв автономно.

Читайте також: Катер, що стає підводним човном: крутий концепт доставки морських спецпризначенців від британської компанії (відео)
Безпілотний корабель
Безпілотний корабель проєкту Ghost Fleet Overlord

Разом з тим, на борту корабля був екіпаж – один з небагатьох випадків, коли безпілотним судном керувала бортова команда, був момент проходження Панамського каналу.

Після цієї довгої "подорожі" корабель взяв участь у навчаннях Dawn Blitz, де знову майже весь час працював автономно. При цьому корабель пропрацював більш як 130 годин і пройшов близько 1800 км, що становить приблизно 98 % часу в дорозі.

Це був перший раз, коли Ghost Fleet Overlord взаємодіяв з реальними кораблями військово-морського флоту.

Програма Ghost Fleet Overlord є частиною зусиль з пришвидшення включення до складу флоту безпілотних кораблів, щоб розширити зону дії пілотованих суден. Водночас автономія у цьому випадку означає не тільки здатність "проходити по прямій через великі ділянки океану", а й уникнення зіткнень та дотримання морських правил.

Безпілотний корабель
Наразі ВМФ США планує придбати ще два прототипи Ghost Fleet Overlord

Стверджується, що ВМФ планує посилитися декількома класами безпілотних суден, які зможуть виконувати різні задачі, зокрема брати участь у наступальних і розвідувальних операціях.

Зазначається, що друга фаза програми Ghost Fleet Overlord буде зосереджена на інтеграції представлених урядом систем управління і бойового навантаження, а також на складніших експериментах і військово-морських операцій.

Читайте також: З ракетами від Roketsan: у Туреччині створили прототип розвідувально-бойового безпілотного катера