xcounter
#

Компанія з РФ, що постачає матеріали для винищувачів, випала зі списку санкцій через Airbus

26209
Компанія з РФ, що постачає матеріали для винищувачів, випала зі списку санкцій через Airbus

Франція, Німеччина та Іспанія злякалися відповіді від Москви та виступили проти накладення санкцій на російську компанію-експортера титану

Європейський Союз в останню хвилину заблокував пропозицію внести до санкційного списку російську металургічну компанію ПАО "Корпорация ВСМПО-АВИСМА". Про це з посиланням на дипломатів ЄС повідомляє видання The Wall Street Journal.

Зазначається, що Франція та інші члени ЄС, зокрема Німеччина та Іспанія, виступили проти накладення санкцій на цю компанію через побоювання заборони на експорт титану як відповідь з боку РФ на санкції.

Читайте також: Керівники заводів, які виготовляють Т-90, "Калібри", "Іскандери" та іншу зброю, досі не під санкціями – НАЗК
Airbus
Airbus не зможе обійтися без російської компанії

Так, "Корпорация ВСМПО-АВИСМА" є важливим постачальником титану для Airbus SE, одного з найбільших у світі виробників комерційних літаків. Зазначається, що французька компанія публічно закликала ЄС від включення російської компанії у санкційний список.

Спершу ЄС планував обмежити продаж російській корпорації товарів подвійного та військового призначення – "Корпорация ВСМПО-АВИСМА", зокрема, постачає матеріали для виробництва російських реактивних винищувачів, зокрема тих, які брали участь у війні в Україні.

Су-35
Російський винищувач Су-35

Ця корпорація частково належить російській оборонній компанії "Ростех", яка виробляє зброю для армії РФ. Однак згодом члени ЄС висловили занепокоєння щодо того, що обмеження експорту компанії може спровокувати у відповідь призупинення продажу титану російською корпорацією компаніям з ЄС.

МиГ-35
МиГ-35

Водночас генеральний директор Airbus Гійом Форі зауважив, що "немає сенсу вводити санкції проти РФ стосовно титану, тому що для РФ це малий бізнес". Так, за даними Trade Data Monitor, титан є відносно незначним джерелом доходу для російської економіки. Наприклад, у 2020 році експорт склав 415 млн доларів, що у рази менше, якщо порівнювати з 16 млрд доларів експорту заліза та сталі.

Читайте також: Рашисти втратили рідкісний "новітній" бронеавтомобіль: запчастини – "санкційні", тому швидко не відремонтують