xcounter
#

Китаю треба технології для ядерного арсеналу, і це теж можуть дати рашисти в обмін на поставки зброї

5914
Китайські балістичні ракети середньої дальності DF-26, фото з відкритих джерел
Китайські балістичні ракети середньої дальності DF-26, фото з відкритих джерел

Але так як "атомний проект" Китаю розрахований на перспективу в декілька років, такі ж можуть бути й темпи поставок зброї для армії РФ

Видання Bloomberg пише, що 12 грудня 2022 року російський "Росатом" поставив Китаю одразу 6,47 тонн урану, а протягом вересня-грудня минулого року рекордні 25 тонн урану.

Це ядерне паливо потрібне китайцям для запуску стратегічно важливого дослідницького реактора CFR-600, що виготовлятиме збройний плутоній. І таким чином лише за 3 місяці минулого року РФ поставила до КНР у 6 раз більше матеріалів для створення ядерної зброї, аніж США та МАГАТЕ зуміли вилучити за останні 30 років.

Читайте також: Схоже ми знаємо, що РФ може дати Китаю як "плату" за зброю проти ЗСУ, і це виглядає прозаїчно
Китайський реактор CFR-600, ілюстративне фото з відкритих джерел

За матеріали від "Росатому" Китай заплатив майже 400 мільйонів доларів, і ці поставки допоможуть китайцям протягом наступних 12 років (або до 2035 року) збільшити свій ядерний арсенал аж в 4 рази.

Тут важливо, що таку інформацію журналістам підтвердили в Пентагоні, і що в цій історії не вдалось завадити поставкам від росіян до КНР, що несе пряму загрозу для США у військовому плані. Тому можемо припускати, що поставки ядерних матеріалів для китайської атомної програми можуть бути частиною домовленостей між Пекіном та Москвою про поставку зброї для армії РФ.

Китайські міжконтинентальні балістичні ракети DF-41, ілюстративне фото з відкритих джерел

Щоправда, тут може бути й така поправка. Безпосередньо виготовляти збройний плутоній за допомогою реактора CFR-600 Китай зможе не раніше чим за 2 роки, коли запустить в роботу завод по переробці відпрацьованого ядерного палива. Хто саме допомагатиме китайцям у будівництві такого заводу – поки не розкривається.

Але цілком ймовірно, що тут теж можуть "засвітитись" росіяни. І що домовленості між Китаєм та Росією по можливим поставкам зброї можуть бути "розтягнуті" в залежності від ритмів поставок технологій для збільшення ядерного арсеналу.

Китайські ОТРК типу DF-15, що можуть бути носіями ядерної зброї, ілюстративне фото з відкритих джерел
Читайте також: Чи мають китайці "зайві" Су-27 для РФ, і що в Китаю взагалі з бойовою авіацією