xcounter
#

Китайська зброя в Європі: Сербія похвалилася своїми новими ЗРК, які обрала замість російських С-300

34129
Китайська зброя в Європі: Сербія похвалилася своїми новими ЗРК, які обрала замість російських С-300

Отримуючи китайські ЗРК, Сербія також хоче мати у своєму активі й літаки від європейських виробників

Сербія публічно продемонструвала свою нову зенітно-ракетну систему китайського виробництва, повідомляє видання Defense News.

Йдеться про систему FK-3 – експортну версію китайських ЗРК HQ-22, яку нещодавно в Сербію доставили дванадцятьма транспортними літаками Y-20 – це вважається наймасштабнішою в історії повітряною поставкою китайської зброї в Європу.

Читайте також: Сербія готувалась до "малої війни" з Косово, "Панцырь" і Т-72 від Росії виявились "непотрібні"

Під час демонстрації озброєнь, на якій була показана й новий ЗРК FK-3, президент Сербії Александр Вучич заявив, що китайські ракети, які і інша нещодавно поставлена військова техніка, є лише "потужним стримуючим" фактором проти ймовірних ворогів.

Ще у 2020 році посадові особи США застерігали Белград від закупівлі цих ЗРК – як зазначали у Сполучених Штатах, якщо Сербія дійсно хоче вступити в ЄС, вона повинна оснащуватися технікою, яка відповідає західним стандартам. Але Сербія продовжує оснащуватися передусім китайською та російською зброєю.

Разом з тим, на демонстрації нових ЗРК, Вучич повідомив, що Сербія також веде перемовини щодо закупівлі французьких багатоцільових літаків Dassault Rafale, а також британських Eurofighter Typhoon, зауваживши, що "тільки політичні перепони" можуть завадити закупівлі західних винищувачів.

Dassault Rafale
Dassault Rafale

Водночас у Defense News зауважують, що наразі є ризик того, що РФ може підштовхнути Сербію до збройного конфлікту з сусідами, щоб хоча б частково відвернути увагу від війни в Україні.

Читайте також: Непрошений експорт: РФ "подарувала" бронетехніку Сербії, яка сама є постачальником зброї