xcounter
#

"Кентаври" не вийшли, зате була "Лагуна": ВМС України провели парад у Києві та Одесі

2392
"Родзинка" заходів – участь розвідувального корабля проекту "Лагуна", випробування якого ще не завершились
"Родзинка" заходів – участь розвідувального корабля проекту "Лагуна", випробування якого ще не завершились

Інформація про можливу участь корвета турецьких ВМС – не підтвердилась, натомість учасниками торжеств у "південній столиці" України стали кораблі військово-морських сил Італії, Болгарії та Румунії

У Києві та Одесі відбулись урочисті заходи з нагоди 30-річчя відновлення Незалежності України. Зокрема, в Одесі пройшов парад національного флоту, у Києві – вперше за 30 років відбувся показовий виступ за участі військових катерів українських ВМС.

Про це розповідає у своїх повідомленнях прес-служба Військово-Морських Сил України та видання АрміяInform.

Читайте також: У Києві відбувся парад на честь 30-річчя Незалежності України: яка техніка пройшла і пролетіла над Хрещатиком
Це був перший парадний прохід МБАків "Гюрза" на Дніпрі

Зокрема, у Києві відбулись показові маневри флотилії у складі трьох малих броньованих артилерійських катерів типу "Гюрза-М", десантного катеру "Сватове" та чотирьох човнів жорсткої конструкції.

Раніше було анонсовано участь двох десантних катерів типу "Кентавр", що формально ще не прийняті в стрій ВМСУ. Однак, судячи за офіційними повідомленнями, ці три десантні катери не вийшли для участі в урочистих заходах.

Показові маневри на Дніпрі флотилії ВМС України в складі десантного катера "Сватове" та чотирьох десантниз човнів

Програма параду в Одесі передбачала урочистий прохід кораблів, демонстрацію висадки десанту та проведення рятувальної операції.

Одна із "родзинок" заходу – участь розвідувального корабля "Сімферополь" за проектом "Лагуна". Про прийом цього корабля в склад Військово-Морських Сил повідомлень не було. Крайні новини по цьому кораблю були у квітні 2021 року – тоді, як розповідав Defense Express, корабель "Сімферополь" успішно пройшов черговий етап державних випробувань.

Парадний прохід розвідувального корабля "Сімферополь" в супроводі двох Ан-26 морської авіації ВМС України

Окремі ЗМІ заявляли, що на День Незалежності до Одеси має прибути один із корветів турецьких ВМС типу Ada. Такі дані не підтвердились, натомість – учасниками параду стали одразу три кораблі країн-членів НАТО: румунський корвет Contra-Amiral Horia Macellariu, есмінець Luigi Durand de la Penne (D560) ВМС Італії та фрегат "Дръзки" військово-морських сил Болгарії.

В одній колоні під прикриттям двох Су-27 йдуть італійський есмінець, болгарський фрегат та румунський корвет

Для проведення параду були залучені середній десантний корабель "Юрій Олефіренко", середній розвідувальний корабель "Переяслав" (що виконував роль транспорту для десанту), патрульний катер "Прилуки", два винищувачі Су-27 Повітряних Сил, два Ан-26 Морської авіації ВМСУ та два Мі-8 армійської авіації.

Військово-Морські Сили України демонструють свою здатність виконувати різного роду завдання, як самостійно, так і у взаємодії з флотами країн-партнерів
Читайте також: Не буде на параді: флагман Морської охорони "Григорій Куроп’ятников" вирушив до Стамбулу