xcounter
#

У Києві відбувся парад на честь 30-річчя Незалежності України: яка техніка пройшла і пролетіла над Хрещатиком

2557
ЗСУ – головний оплот нашої Незалежності
ЗСУ – головний оплот нашої Незалежності

Окрім Збройних Сил України, для участі в параді також була задіяні підрозділи та техніка понад 10 країн- наших партнерів по НАТО

Сьогодні Україна відзначає 30-річчя відновлення своєї Незалежності. В рамках святкувань у Києві відбувся парад Збройних Сил України, інших військових формувань нашої держави, і для участі в параді були задіяні підрозділи і техніка армій країн-партнерів по НАТО.

"Механізовану" частину параду відкривали бронеавтомобілі Oncilla

Зокрема, у складі пішої колони пройшли бійці Президентського полку, курсанти Національного університету оборони імені Черняхівського, бійці 35 бригади морської піхоти ВМСУ, курсанти Інституту Військово-Морських Сил України, зведений підрозділ десантно-штурмових військ та зведений підрозділ бійців військ Територіальної оборони.

Читайте також: "Нептун" і "Козак" на причалах: Одеса готується приймати парад Військово-Морських Сил
БТР-3ДА десантно-штурмових військ Збройних Сил України

В складі пішої колони також пройшли військовослужбовці Великої Британії, Грузії, Данії, Естонії, Латвії, Молдови, Словаччини, Фінляндії, Чехії, США та Швеції, і також – зведений загін із складу українсько-польсько-литовської бригади (Укрполлитбриг).

"Механізована" частина параду пройшла вцілому за планом. Прохід техніки відбувався за таким порядком: тактичні колісні бойові машини Oncilla та "Дозор"; "коробочка" лінійних БТР-4Е із складу 92 бригади та "коробочка" БТР-3ДА із складу 95 бригади.

Українські БТР-4Е

Далі йшла коробочка спеціалізованих бронеавтомобілів "Козак-2М1", які належать до складу 35 бригади морської піхоти, мобільні мінометні комплекси ММК "Барс-8" та модернізовані БМП-1ТС із бойовим модулем "Спис", що належать до складу 53 бригади.

Модернізовані БМП-1ТС із бойовим модулем "Спис"

"Бронетанкову" частину параду відкривалаформація в складі танків "Оплот" і модернізованих Т-64БМ2 – було оголошено, що ці танки належать 92 бригаді.

Далі - пройшла рота танків Т-64БВ із складу 53 бригади, які до цього пройшли капремонт.

Т-64БВ, парадно-тренувальний прогін
Також пройшли спеціалізовані броньовані автомобілі "Новатор" та "Варта". "Новатор" - з ПТРК "Стугна", "Варта" - з ПТРК Javelin.

За ними – пройшла ствольна буксирована артилерія- гармати 2А36 "Гіацинт" та 152-мм гаубиці 2А65 "Мста-Б" у парах з вантажівками КрАЗ-6322. Пройшла також колонна реактивної артилерії – модернізовані БМ-21 та системи "Вільха".

Модернізовані українські реактивні системи залпового вогню БМ-21

Наступними йшли системи протиповітряної оборони – ЗРК "Бук-М1", "Тор" та С-300ПС, радіолокаційна станція П-18 «Малахіт».

Окремо варто відмітити прохід колони автомобілів HMMW, оснащений безпілотними літальними апаратами вітчизняного виробництва - "Фурія", "Лелека", PD-2. І також - прохід машини із безпілотником комплексу Bayraktar TB2.

Це була перша "парадна" демонстрація БПЛА Bayraktar TB2 Збройних Сил України

Також - відбувся прохід машин із установленими системами пеленгації TCI-903-2, які передали наші західні союзники, та прохід машин із роботизованими системами РСВК-М "Мисливець" від КБ Robotics, озброєного дрона Ironclad і транспортного дрона Camel від компанії ROBONEERS.

"Роботизоване" майбутнє нашого війська
Головні "сюпризи" були зосереджені саме під час "повітряної" частини параду – це проліт ланки в чотири польські винищувачі F-16 та проліт двох британських винищувачів Eurofughter.

Також – проліт одразу 11 винищувачів МіГ-29 Повітряних Сил України, у трьох формаціях.

Польські F-16 у небі над Києвом

В інших моментах повітряна частина параду відбулась без особливих змін: над небом Києва пролетіли літаки Су-25, Су-27, Су-24, гвинтокрили Мі-8, Мі-24П та морські Мі-14, а головне – унікальні транспортні літаки Ан-70 та Ан-225 "Мрія".

Національна гордість у небі над Києвом
Читайте також: Не буде на параді: флагман Морської охорони "Григорій Куроп’ятников" вирушив до Стамбулу