xcounter
#

Ємен зацікавився українськими піхотними гарматами: в цій країні проведуть курси з підготовки операторів Dezert Snake (фото)

5530
Українська піхотна гармата ПГ-14,5 Dezert Snake від АТ "Завод "Маяк" на Міжнародній виставці IDEF 2021
Українська піхотна гармата ПГ-14,5 Dezert Snake від АТ "Завод "Маяк" на Міжнародній виставці IDEF 2021

За підсумками виставки IDEF – 2021 представники АТ "Завод "Маяк" стверджують, що українська ПГ-14,5 здобула міжнародне визнання й зацікавила багато країн

В рамках української експозиції на Міжнародній виставці оборонної промисловості IDEF 2021 державною компанією "Укрспецекспорт" була вперше представлена українська піхотна гармата ПГ-14,5 (більш відома як "Нічний хижак").

Антиматеріальна зброя, розроблена зброярами "Маяк-Перспектива" (підрозділ АТ "Завод "Маяк", що займається розробкою нових піхотних гармат для ЗСУ калібром від 14,5 до 30 мм), була продемонстрована у геотактичному профілі "Аравія. Dezert Snake".

Читайте також: Антиматеріальна зброя, "Калаш Наш", міномет "Молот" - про розробки "Маяка" з Олександром Гордєєвим
Dezert Snake Завод Маяк IDEF 2021
Українська піхотна гармата ПГ-14,5 Dezert Snake від АТ "Завод "Маяк" на Міжнародній виставці IDEF 2021

Як повідомили розробники, ПГ-14,5 викликала великий інтерес закордонних делегацій й наразі ведуться переговори з низкою країн щодо можливої закупівлі цього вітчизняного озброєння. Так, були проведені плідні перемовини з представниками міністерства оборони Республіки Ємен.

Аравія. Dezert Snake Нічний хижак Завод Маяк
ПГ "Аравія. Dezert Snake" ("Нічний хижак") використовує потужні набої 14.5х114 мм

Зокрема, єменським військовим було доведено доцільність використання новітнього українського профілю - піхотної гармати, як бюджетного рішення по захисту від загрози з моря, в інтересах військово-морських сил та сил берегової оборони Республіки Ємен.

Завод Маяк Dezert Snake IDEF 2021
Головний конструктор АТ "Завод "Маяк" та ПГ-14,5 Dezert Snake на виставці IDEF 2021

"Наразі ми вступаємо в етап підписання контракту з Єменом. Наступний крок - демонстрація можливостей та ознайомлення з основами навчального курсу "Тактика та стратегія сучасного антиматеріального бою на основі бойового досвіду піхотної гармати ПГ-14,5" в юрисдикції цієї країни", - відзначив директор "Маяк-Перспектива" (він же головний конструктор підприємства) Олександр Гордєєв в ексклюзивному коментарі Defense Express.

Dezert Snake
ПГ-14,5 від Заводу "Маяк" здатна знищити будь-які сучасні легкоброньовані цілі (бронемашини, легкі та середні БТР, автоматичні турелі, наземні безпілотні апарати тощо) з відстані до 3 км

Таким чином, можна казати, що Ємен, спираючись на досвід своїх сусідів з Аравійського півострова (зокрема Об'єднаних Арабських Еміратів) планує організувати на своїй території школу з підготовки операторів ПГ-14,5 Dezert Snake.

Dezert Snake
Навіть потужні бойові машини, як то танки або важкі сучасні БМП, можуть бути виведені з ладу ПГ-14,5, оскільки мають велику кількість навісного обладнання та інші слабкі місця. При цьому піхотна гармата залишається непоміченою з відстані 700 метрів
За словами Олександра Гордєєва, відвідувачів української експозиції з оборонних відомств багатьох країн, які змогли ознайомитись з виробом Заводу "Маяк", вразили його можливості.
Dezert Snake Завод Маяк
Геотактичний профіль "Аравія. Dezert Snake" розроблений для використання в країнах зі спекотним кліматом

"Представники різних країн, які ознайомилися з новинкою погодилися, що це озброєння має свою нішу в сучасних конфліктах і всі "маски" сучасних броньованих засобів - це його потенційні цілі. Тобто можна говорити що ПГ-14,5 вже отримала міжнародне визнання, при цьому будучи ексклюзивним українським продуктом", - наголосив головний конструктор АТ "Завод "Маяк".

Dezert Snake Завод Маяк
ПГ-14,5 "Аравія. Dezert Snake" вже пройшла успішні випробування на Аравійському півострові

Нагадаємо, першими з іноземних замовників з новою піхотною гарматою калібру 14,5 мм геотактичному профілі "Аравія. Dezert Snake" були ознайомлені представники арабських країн Аравійського півострова. Нещодавно там було проведено випробування ПГ-14,5 й пройшов перший учбово-практичний курс з опанування цього виду зброї місцевими операторами.

Читайте також: "Маяк" після "Нічного Хижака" розробляє 23 та 30-мм антиматеріальні піхотні гармати для ЗСУ