xcounter
#

Антиматеріальні піхотні гармати: як з'явились та як використовують "Нічний Хижак" від "Маяка" на Донбасі

Піхотні гармати вже успішно використовуються на Донбасі
Піхотні гармати вже успішно використовуються на Донбасі
4145

"Нічний Хижак" - 14,5-мм зброя, яка призначена для знищення укріплень та бронетехніки противника

"Маяк-перспектива", дочірнє підприємство "Завод Маяк", у 2020 році продемонструвала 14,5-мм антиматеріальну піхотну гармату "Нічний Хижак". Ця зброя призначена для знищення матеріальних об’єктів противника - укріплень та бронетехніки. І саме тому отримала назву "антиматеріальної", що аж ніяк не пов’язано з будь-якою фантастикою.

Defense Express отримав можливість максимально детально поспілкуватись з директором підприємства Олександром Гордєєвим, який розповів, як створювався "Нічний Хижак", який практичний досвід його застосування вже отриманий, майбутнє цього та інших проектів піхотних гармат.

Читайте також: Знищили ворога та вийшли на кордон: Україна та Велика Британія завершили навчання "Козацька булава-2021"

"Особливості сучасної війни говорять про необхідність піхотного засобу ураження з бойовою потужністю еквівалентному головному калібру легкої бронетехніки, який не буде домінувати та пригнічувати вогнем.

Розроблений "Нічний Хижак" у калібрі 14,5-мм цим завданням - відповідає. Його прицільна дальність стрільби - 4 км, на який боєприпас зберігає потужність для знищення легкої бронетехніки противника. А також може вивести з ладу зовнішні пристрої танка, як то приціл, або розірвати гусеничну стрічку.

Нічний Хижак
"Нічний Хижак" - антиматеріальна піхотна гармата у калібрі 14,5 мм

Донором ствола для "Нічного Хижака" став кулемет КПВТ. І слід звернутися до історії, бо в ньому використовується абсолютно геніальний за своєю балістикою ствол від конструкторського бюро Грязева та Шепунова, який був просто переданий КБ Владимирова. І точність виготовлення цих стволів була значно кращою ніж, наприклад, у всіх радянських кулеметів у 12,7 мм.

КПВТ має нормальний кулеметну точність сам по собі, а все, що ми зробили - сконструювали так званий "балістичний холодильник", який забезпечує плавний перехід від внутрішньої до зовнішньої балістики, тобто куля вже не б’ється у повітря при виході з каналу ствола. В результаті цього ми отримали 1 MOA на 1 км", - розповів Олександр Гордєєв.

КПВТ
Перероблений у піхотний варіант КПВТ

Для розуміння, точність 1 MOA є певною межею, яка відрізняє сучасне снайперське озброєння від звичайного. На дистанції 1000 метрів всі постріли мають увійти у круг діаметром 30 см.

"Проте нас, як розробників "Нічного Хижака" не цікавили "м’які цілі". Ми говоримо лише про цілі типу БТР чи БМП, які просто виводяться з ладу. Якщо ми говоримо навіть про танк, то слід розуміти, що для його виведення з бою немає потреби пробивати броню. Поза броньовим простором знаходиться велика частина обладнання, ті ж приціли, без яких танк "перетворюється на трактор".

БМП-2
Вогнева потужність піхотних гармат в цілому відповідає можливостям легкої бронетехніки

Також слід зазначити, що танк можливо "роззути", розбивши його гусеничну стрічку, що можливо для 14,5 мм бронебійної кулі на відстані у 2 км. Якщо говорити про інженерні споруди, то для НСВТ існує боєприпас МДЗ - запальний миттєвої дії.

Є певні складності з використанням кулеметних боєприпасів, наприклад кулі БЗТ та Б-32 відрізняються на 4 мм і по різному їх садяться у ствол. Водночас "Нічний Хижак" підстроюється під боєприпас, тому бійцю необхідно провести селекцію боєприпасів. І це абсолютно нормально для високоточної роботи, бо ти виходиш на завдання і робиш не 200, а до 20 пострілів.

Нічний Хижак
Боєприпаси "Нічного Хижака"

Необхідно розуміти, що використовувати будь-які норми з витрати боєприпасів для НСВТ, як кулемета, для "Нічного Хижака" - не вірно. Бо при стрільбі чергами кулемет уходить у "газодинамічний галоп" в якому він сам себе не контролює - він не має стабільного балістичного профілю. Тому кулеметний вогонь - це "хмара", з якої у ціль влучає лише незначна частина куль. Ми ж говоримо про одиночну стрільбу з відібраними боєприпасами та використанням "балістичного холодильника".

Який до речі, окрім забезпечення точності, відіграє ще декілька важливих функцій. Зокрема, це зменшення віддачі, яка для стрілка відчувається, як стрільба з АК, це навіть не СВД. Також ми говоримо про зменшення теплової сигнатури та звуку пострілу, який вже не чути з 700 метрів.

Нічний Хижак
Як запевняють розробники, віддача при пострілі з "Нічного Хижака" аналогічна АК

Загалом "Нічний Хижак" має наступні характеристики: вага 39 кг, розрахунок 3 особи, прицільна дальність стрільби 4 км, точність на цій дистанції, мінімум, 4 з 5 куль у діаметрі 120 см, тобто значно менше ніж розмір типової цілі типу БТР/БМП у лобовій проекції.

Зверніть увагу, мова не йде про те, що "Нічний хижак" призначено для знищення особового складу противника. Ні про який "снайпінг" мова не йде, ми не використовуємо для стрільби з нього метеостанції.

Нічний Хижак
Теплова сігнатура "балістичного холодильника"

В першу чергу, бо 14,5-мм боєприпас завдяки своїй енергії, швидкості та маси вирішує доволі багато питань щодо зносу кулі вітром. По-друге, якщо ми говоримо про стрільбу на декілька кілометрів, то стрілку абсолютно не важливо який вітер у нього на позиції, бо на тому місці де знаходиться ціль - абсолютно інші умови.

По-третє, "абсолютний нуль" у "Нічного хижака" на 1500 метрах, тобто на цій відстані ведеться вогонь, як ти цілиш, без введення жодних похибок, як є. Тому і підготовка оператора займає лише сім повноцінних занять - тиждень, не місяці, як для снайперського бою.

Практичне використання цієї зброї, якщо говорити про реальний бойовий досвід у цифрах, то: факти знищення живої сили на дальності 3,6 км, легкоброньованої техніки - 3,2 км, інженерні споруди - до 4 км. Мова йде вже не про одиниці таких піхотних гармат на передовій", - підкреслив директор "Маяк-перспектива" Олександр Гордєєв.

Читайте також: "Маяк" після "Нічного Хижака" розробляє 23 та 30-мм антиматеріальні піхотні гармати для ЗСУ