xcounter
#

JAS 39 Gripen для Повітряних Сил України, ЗУ-23-2 проти БТР та ефект Bayraktar: події тижня від Defense Express

24513
JAS 39 Gripen ВПС Щвеції
JAS 39 Gripen ВПС Щвеції

JAS 39 Gripen для Повітряних Сил України, ефект Bayraktar та зенітні установки ЗУ-23-2 проти бронетранспортерів: розповідаємо про ці та інші новини й події тижня

Пропонуємо ознайомитися з оглядом подій та матеріалів тижня, короткий опис яких ми зібрали для вас у цій статті.

JAS 39 Gripen для Повітряних Сил України

Серед можливих кандидатів на оновлення Повітряних сил України JAS 39 Gripen від Saab займає доволі вагоме місце.

Читайте також: "Укроборонпром" замінив керівництво ХБТЗ: чи вплине це на поставки для ЗСУ
Винищувач JAS 39 Gripen
JAS 39 Gripen від Saab

JAS 39 Gripen створювався у Швеції, яка не є членом НАТО та у випадку війни ризикує розраховувати виключно на свої сили. Тому Saab створив літак, який якнайкраще підходить до умов власного поля бою проти противника, який для Швеції та України - один.

Винищувач JAS 39
JAS 39 побудований за схемою "качка"

І саме Gripen в Україні розглядається суспільством, як один з найбільш вдалих варіантів для оновлення Повітряних сил, які мають "відправити на пенсію" МіГ-29 та Су-27. На користь шведського літака "записують" малу ціну, невибагливість, а також широкий спектр озброєння та можливостей бойового застосування.

Тому Defense Express присвятив окремий матеріал літакові Gripen та розібрав де міфи, а де реальність, а також на що, зазвичай не звертають увагу.

Ефект Bayraktar

Наш противник РФ та наша країна готуються до війни на морі із використанням безпілотних літальних апаратів, і на це вказують наступні новини.

ЧФ РФ
Чорноморський флот РФ відпрацював відбиття атаки дронів при веденні війни на морі

Зокрема, видання АрміяInform розповіло 27 березня, що безпілотні ударні літальні апарати Bayraktar TB2 Військово-Морських Сил України здійснили польоти з материкової частини України до острова Тендрівська коса, який знаходиться в Чорному морі. Дрони "відпрацьовували різноманітні навчальні завдання із маневрування". Детальна програма польотів та конкретний час таких тренувань – не вказуються.

Bayraktar TB2
Розвідувально-ударний безпілотник Bayraktar TB2 ЗСУ з коригованими боєприпасами MAM-L

Водночас, 24 березня стало відомо, що два фрегати Чорноморського флоту РФ – кораблі проекту 11356 "Адмирал Макаров" та "Адмирал Эссен" провели навчання в акваторії Чорного моря по відбиттю атак безпілотних літальних апаратів противника.

Ці навчання мали наступний сценарій: військові країни-агресора виявили проліт безпілотників, що згодом виконали посадку на палубу корабля умовного противника (очевидно, тут був натяк на турецький TGG Anadolu, авіагрупа якого має бути оснащена ударними дронами).

Фрегати Росія
Два фрегати проекту 11356 Чорноморського флоту РФ в акваторії окупованого Севастополя

Фрегати РФ наблизились до корабля "умовного противника" для виконання атаки, у відповідь "умовний противник" здійняв у повітря свої БПЛА, і далі (за сценарієм навчань), кремлівські кораблі успішно відбили умовну атаку дронів за допомогою систем протиповітряної оборони та радіоелектронної боротьби.

А потім – за допомогою артилерійського озброєння та протикорабельних ракет "Калибр" знищили й умовний корабель-носій дронів умовного противника.

TGG Anadolu
TGG Anadolu має уже в 2021 році увійти до складу турецьких ВМС саме як носій безпілотних ударних комплексів

Тут варто звернути увагу на наступні моменти. Які саме – розповідаємо в нашому матеріалі.

Ракетно-артилерійське озброєння ЗСУ

Про роботу державного підприємства з початку збройної агресії РФ в Крим розповіли представники заводу (входить до складу ДК "Укроборонпром").

РСЗВ
Нова РСЗВ "Буревій" калібру 220-мм розробляється на ДП "Шепетівський ремонтний завод"

За словами заступника директора з виробництва ШРЗ Сергія Погорєлова, до 2014 року на підприємстві було освоєно лише середній ремонт шасі САУ 122-мм 2С1 "Гвоздика" та 152-мм 2С3 "Акація". Однак з початком бойових дій номенклатура продукції підприємства значно розширилася, потрібно було розв'язувати гостре питання нестачі запчастин.

Експериментальний "гібрід" - артилерійська частина самохідного міномета 2С9 "Нона" на шасі БМП в цеху ШРЗ / Фото: АрміяInform

"В Україні запасних частин для нашої техніки практично не виготовляли. Тому залучили близько 20 заводів у Хмельницькому до випуску в кооперації запчастин. За ці роки освоїли виготовлення близько 10 тисяч найменувань, яких у країні доти взагалі не виробляли. Тобто, завдяки цій роботі відбулося імпортозаміщення потрібних запчастин", - розповів Сергій Погорєлов. Інші деталі – в матеріалі Defense Express.

Недобудовані катери для ВМСУ

У мережі з'явилося відео з цеху ПрАТ "Кузня на Рибальському", де стоять корпуси недобудованих катерів, закладених у лютому 2019 року.

Блогери з каналу POLINWAGEN, які проникли на територію не працюючого підприємства досить докладно показали стан готовності восьмого з малих броньованих артилерійських катерів проєкту 58155 (шифр "Гюрза-М").

МБАК
Корпус восьмого МБАК "Гюрза-М"

Як раніше повідомляв Defense Express, у грудні минулого року стало відомо, що на ПрАТ "Кузня на Рибальському" припинили будівництво третього ДШК "Кентавр-ЛК" та восьмого малого броньованого артилерійського катера "Гюрза-М".

МБАК
Задня частина недобудованого малого броньованого артилерійського катера

Причиною припинення робіт з будівництва на підприємстві називають форс-мажорні обставини, пов'язані з пандемією коронавірусної інфекції.

Зенітні установки ЗУ-23-2 проти бронетранспортерів

Військовослужбовці ракетно-артилерійського дивізіону окремої 25-ої Дніпропетровської повітрянодесантної бригади проводять практичні заняття з розгортання та згортання зенітних установок ЗУ-23-2, як розповідає видання АрміяInform.

Тренування відбувається на 233-му загальновійськовому полігоні. Програма навчань передбачає виконання стрільб по наземних цілях типу БТР та повітряним цілям типу "вертоліт, що зависає".

Гарної неділі!

Читайте також: Секретар РНБО: Україна розробляє різні сценарії реагування на ескалацію з боку РФ