xcounter
#

Ефект Bayraktar: чи зможуть окупанти в Криму захистити свої кораблі від українських БПЛА

12832
Чорноморський флот РФ відпрацював відбиття атаки дронів при веденні війни на морі
Чорноморський флот РФ відпрацював відбиття атаки дронів при веденні війни на морі

Це вказує на те, що країна-агресор на окупованому півострові організовує ешелоновану систему протиповітряної оборони, головним завданням якої буде відбиватись від Bayraktar TB2 Військово-Морських Сил України

нНаш противник РФ та наша країна готуються до війни на морі із використанням безпілотних літальних апаратів, і на це вказують наступні новини.

Зокрема, видання АрміяInform розповіло 27 березня, що безпілотні ударні літальні апарати Bayraktar TB2 Військово-Морських Сил України здійснили польоти з материкової частини України до острова Тендрівська коса, який знаходиться в Чорному морі. Дрони "відпрацьовували різноманітні навчальні завдання із маневрування". Детальна програма польотів та конкретний час таких тренувань – не вказуються.

Читайте також: ​У РФ похизувались ракетними пусками з унікального 50-річного "Объект-100" у окупованому Криму
Розвідувально-ударний безпілотник Bayraktar TB2 ЗСУ з коригованими боєприпасами MAM-L

Водночас, 24 березня стало відомо, що два фрегати Чорноморського флоту РФ – кораблі проекту 11356 "Адмирал Макаров" та "Адмирал Эссен" провели навчання в акваторії Чорного моря по відбиттю атак безпілотних літальних апаратів противника.

Ці навчання мали наступний сценарій: військові країни-агресора виявили проліт безпілотників, що згодом виконали посадку на палубу корабля умовного противника (очевидно, тут був натяк на турецький TGG Anadolu, авіагрупа якого має бути оснащена ударними дронами).

Два фрегати проекту 11356 Чорноморського флоту РФ в акваторії окупованого Севастополя

Фрегати РФ наблизились до корабля "умовного противника" для виконання атаки, у відповідь "умовний противник" здійняв у повітря свої БПЛА, і далі (за сценарієм навчань), кремлівські кораблі успішно відбили умовну атаку дронів за допомогою систем протиповітряної оборони та радіоелектронної боротьби.

А потім – за допомогою артилерійського озброєння та протикорабельних ракет "Калибр" знищили й умовний корабель-носій дронів умовного противника.

TGG Anadolu має уже в 2021 році увійти до складу турецьких ВМС саме як носій безпілотних ударних комплексів

Тут варто звернути увагу на наступні моменти.

До набору озброєння безпілотних ударних комплексів Bayraktar TB2 входить керована бомба MAM-L, що має дальність застосування до 15 кілометрів. Власне, саме такий боєприпас використав турецький Bayraktar TB2 для ураження морської цілі на дальності 8 кілометрів під час недавніх навчань BLUE HOMELAND 2021 4 березня цього року.

Так виглядало застосування бомби MAM-L по надводній морській цілі із безпілотника Bayraktar TB2 під час нещодавніх навчань турецьких ВМС Blue Homeland 2021

Більшу за цей показник в 15 кілометрів дальність стрільби мають корабельні ЗРК, що встановлені лише на чотирьох кораблях Чорноморського флоту – ракетний крейсер проекту 1164 "Москва" (до 64 ракет комплексу С-300Ф, що має дальність стрільби від 75 до 150 км, залежно від типу ракет), та три фрегати того ж проекту 11356, що оснащені корабельним ЗРК середньої дальності "Штиль-1" із дальністю стрільби до 50 кілометрів.

Під час свого походу до Середземного моря в 2016 році ракетний крейсер "Москва" виконував зокрема функції об'єктової протиповітряної оборони для військово-морської бази РФ в сирійському Тартусі

Військово-політичне керівництво Туреччини наголошувало, що воно планує використовувати TGG Anadolu як носія ударних БПЛА скоріше в акваторії Середземного моря, для проекції сили в чутливих для Анкари регіонах.

Відповідно – слід вважати малореалістичним сценарій, за яким цей самий корабель Anadolu буде проводити операції в Чорному морі, та ще й без ескорту від інших кораблів турецьких ВМС.

Воєнно-політичне керівництво Туреччии притримується концепції "Блакитна Вітчизна", за якою для Анкари важливішим є контроль саме за регіоном Східного Середземномор'я

Тому можемо зробити наступний висновок. Російські окупанти в Криму відпрацьовують створення ешелонованої системи протиповітряної оборони від можливих атак ударних безпілотних комплексів, зокрема тих же Bayraktar TB2. І тут корабельні ЗРК фрегатів проекту 11356 виступають одним із елементів цієї ешелонованої системи ППО.

І ця система оборони готується відбивати атаки не стільки турецьких, як українських безпілотних ударних комплексів.

У 2021 році Україна має отримати ще п'ять комплексів Batraktar TB2 на додачу до шести наявних
Читайте також: ЗСУ відпрацьовували знищення БПЛА-порушників та пунктів їх дислокації в Криму (відео)