xcounter
#

Ракетно-артилерійське озброєння ЗСУ: заводи постачають майже 10 тисяч найменувань деталей

13768
Нова РСЗВ "Буревій" калібру 220-мм розробляється на ДП "Шепетівський ремонтний завод"
Нова РСЗВ "Буревій" калібру 220-мм розробляється на ДП "Шепетівський ремонтний завод"

Ці запчастини для артилерії та РСЗВ Збройних Сил України виготовляє ДП "Шепетівський ремонтний завод" в кооперації з 20 підприємствами міста Хмельницький

Про роботу державного підприємства з початку збройної агресії РФ в Крим розповіли представники заводу (входить до складу ДК "Укроборонпром").

За словами заступника директора з виробництва ШРЗ Сергія Погорєлова, до 2014 року на підприємстві було освоєно лише середній ремонт шасі САУ 122-мм 2С1 "Гвоздика" та 155-мм 2С3 "Акація". Однак з початком бойових дій номенклатура продукції підприємства значно розширилася, потрібно було вирішувати гостре питання нестачі запчастин.

Читайте також: Шепетівський ремонтний завод відновить САУ 2С1 "Гвоздика" та 2С3М "Акація" для ЗСУ
Берест
Продукція - ремонт, модернізацію та виготовлення якої освоїли на ШРЗ

"В Україні запасних частин для нашої техніки практично не виготовляли. Тому залучили близько 20 заводів у Хмельницькому до випуску в кооперації запчастин. За ці роки освоїли виготовлення близько 10 тисяч найменувань, яких у країні доти взагалі не виробляли. Тобто, завдяки цій роботі відбулося імпортозаміщення потрібних запчастин", - розповів Сергій Погорєлов.

Нона
Експериментальний "гібрід" - артилерійська частина самохідного міномета 2С9 "Нона" на шасі БМП в цеху ШРЗ / Фото: АрміяInform

Через величезні обсяги ремонтних та відновлювальних робіт для ЗСУ на підприємстві інколи працювали майже цілодобово, без вихідних та відпусток.

Загалом, за 6 років бойових дій (з 2014 по 2020) підприємство провело капітальний ремонт 735 одиниць ракетно-артилерійського озброєння (з яких 84 готові одиниці САУ 2С1 "Гвоздика") та поставило в військові частини Збройних сил 457 групових та окремих комплектів запасних частин для техніки.

"Окрім цього, для частин Національної гвардії відремонтували 500 одиниць техніки. А наші ремонтні бригади здійснили 138 виїздів у військові частини, де відремонтовано 321 одиницю техніки. Загальний обсяг товарної продукції для силових структур, з якими ми співпрацювали, - понад 2 мільярди гривень в період з 2014 по 2020 роки", - відзначила головний економіст - начальник планово-економічного відділу ДП "Шепетівський ремонтний завод" Діана Радіна.

Гвоздика
Відновлення САУ 2С1 "Гвоздика" основний напрямок роботи ДП "Шепетівський ремонтний завод"

Нагадаємо, наразі на підприємстві, окрім відновлення вже звичних артилерійських систем (як то САУ "Гвоздика", "Акація", "МСТА-С", "Піон" та буксированих 122-мм гаубиць Д-30), займаються також оновленням і модернізацією реактивних систем залпового вогню (122-мм "Град", 220-мм "Ураган", 300-мм "Смерч").

Так, ДП "Шепетівський ремонтний завод" опановував виготовлення повного спектра складових та компонентів для ракетної частини РСЗВ БМ-21 "Град", включно й з виробництвом направляючих труб артилерійської частини виробу. Кваліфікаційні випробування дослідних зразків чотирьох направляючих відбулись у 2019 році.

Верба

Окрім цього, на підприємстві розробили власний аналог радянського "Град" - 122-мм РСЗВ БМ-21 УМ "Берест"; працюють над розробкою 220-мм реактивної системи залпового вогню "Буревій" (аналог системи "Ураган") та виготовленням РСЗВ "Верба" та "Вільха".

Читайте також: ​Новітня українська РСЗВ "Буревій" пройшла вогневі випробування: ексклюзивне відео