xcounter
#

Які є новини від Норвегії і США щодо посилення протиповітряної оборони України

2659
Пуск NASAMS, фото Raytheon
Пуск NASAMS, фото Raytheon

Сили оборони посиляться додатковими пусковими і командними пунктами, але також актуальне й питання постачання більшої кількості ракет для ЗРК

Норвезький уряд повідомляє, що запропонував парламенту країни замовити у компанії Kongsberg Defense and Aerospace (KDA) для України додаткові десять пускових установок зенітного ракетного комплексу NASAMS, і ще чотири командні пункти — на додаток до того озброєння та військової техніки, що вже передали Україні. Інвестиції оцінені на рівні 3,45 млрд норвезьких крон або ж орієнтовно 330 млн доларів США.

"Норвезька система NASAMS рятує життя українців і запобігає руйнуванням будівель та інфраструктури. Російські ракетні та безпілотні атаки масштабні та жорстокі, тому протиповітряна оборона має вирішальне значення для України. В той самий час я занепокоєний тим, щоб ми якомога швидше відновили засоби протиповітряної оборони для нашої власної оборони", — відзначив очільник оборонного відомства.

Читайте також: Норвегія замовляє для себе додаткові NASAMS: строки виконання знову вказують на головну проблему

Нагадаємо, що ще восени минулого року Норвегія оголосила про свої плани щодо комплексного оновлення протиповітряної оборони на 1,15 млрд доларів, більшість з цієї суми, а саме 0,86 млрд, буде витрачено на поповнення запасів ракет типів AIM-9X Sidewinder, AIM-120C AMRAAM та AMRAAM-ER, причому їхні поставки мають стартувати у 2028.

Окремо варто відзначити, що у повідомлені норвезького уряду йдеться суто про пускові та командні пункти, а ракети не згадуються. І також потрібно наголосити, що йдеться поки що не про доконаний факт, а про пропозицію, яку ще має розглянути парламент. Хоча можна припустити, що, розглядаючи передачу додаткових пускових, союзники також розглядають й посилення України додатковими зенітними ракетами.

Разом з тим, сьогодні маємо ще таку новину про допомогу від союзників у напрямку протиповітряної оборони, а саме інформацію з чергового брифінгу з речником Пентагону Патріком Райдером, на якому, серед усього, прозвучало питання про те, як довго США будуть постачати Україні ракети для систем протиповітряної оборони з урахуванням, що поки що подальша допомога перебуває на "паузі", точніше — на узгоджені.

Як відзначає Райдер, він зараз не може оголосити конкретні дати. "Є певні можливості, які були укладені по контракту з USAI (Ініціатива сприяння безпеці України — програма, за якою зброя для України замовляється безпосередньо у виробника), включаючи деякі можливості протиповітряної оборони. Ми також продовжуємо тісно співпрацювати з союзниками і партнерами з точки зору визначення потреб України, а потім працювати з ними, щоб допомогти полегшити цей процес", — відзначає він.

На питання про те, що продовжує США постачати ракети до ППО Україні "прямо зараз" Райдер говорить наступне: "Наскільки мені відомо, ці та інші можливості, про які ми оголосили щодо USAI".

Читайте також: Знайдено ще один неушкоджений "Шахед", який вдалося приземлити