xcounter
#

Знайдено ще один неушкоджений "Шахед", який вдалося приземлити

18408
Знайдено ще один неушкоджений "Шахед", який вдалося приземлити

Це вже не вперше, коли можна побачити кадри вцілілих після "приземлення" ударних дронів типу Shahed

Національна поліція України розповідає, що вибухотехніки служби на Дніпропетровщині знайшли майже вцілілий ударний дрон типу Shahed ("Герань-2"), яким російське окупаційне військо намагалося поцілити по цивільних об’єктах. "Днями під час чергової російської атаки сили протиповітряної оборони приземлили ударний безпілотник — він упав на пустирі біля одного з населених пунктів", — йдеться у повідомленні.

Як можна побачити на відео, дрон приземлився фактично неушкоджений, зокрема з цілою бойовою частиною, яку згодом буде утилізовано. Водночас сам "Шахед" буде досліджений фахівцями, відзначають у пресслужбі Національної поліції України.

Читайте також: "Моніторинг неба вийде на абсолютно новий рівень": Польща близька до контракту на розвідувальні аеростати

Це вже не вперше, коли національна поліція публікує фото вцілілих "Шахедів", також фото таких дронів публікувалися в інших відкритих джерелах. Одним з варіантів, звичайно, може бути те, що ці дрони фактично падають неушкодженими через власні недоліки, але як раніше відзначалося, то Сили оборони України сьогодні вже мають на озброєнні сучасні системи, які за допомогою радіоелектронного впливу можуть як відхиляти, так і "саджати" далекобійні дрони-камікадзе типу Shahed, які використовує російське окупаційне військо.

дрон-камікадзе типу Shahed
Дрон-камікадзе типу Shahed, фото ілюстративне, зі сторінки Національної поліції України

Поки що залишається невідомим, який відсоток цих дронів-камікадзе вдається приземляти, зрозуміло, що з міркувань безпеки та подальшої ефективності роботи цих систем ці дані не оприлюднюються. Нагадаємо, що у ніч на 9 лютого російське окупаційне військо запустило по Україні 16 дронів-камікадзе типу Shahed-131/136, з них підрозділами протиповітряної оборони було знищено 10 дронів.

Крім того, нагадаємо, що в одному з вцілілих дронів раніше було зафіксовано нову бойову частину із додаванням кумулятивного та запалювального ефектів, це вже втретє, коли РФ змінює бойову частину цього дрону, і ця зміна судячи з усього пов’язана з частковим перенаціленням "Шахедів".

Також раніше стало відомо, що хакери з групи Prana Network оприлюднили низку документів з поштових серверів іранської компанії IRGC Sahara Thunder, де розкриваються різні деталі щодо співпраці РФ та Ірану у рамку програми локалізації виробництва ударних дронів типу Shahed включно з ціною одного дрона.

Раніше Defense Express публікував аналіз розбірки реактивного Shahed-238, який оснащений низкою компонентів західного виробництва.

Читайте також: Starlink у армії РФ: чи дійсно може працювати та, чи можна вирішити проблему