xcounter
#

Starlink у армії РФ: чи дійсно може працювати та, чи можна вирішити проблему

3297
Starlink у армії РФ: чи дійсно може працювати та, чи можна вирішити проблему

Starlink від SpaceX дійсно може працювати на деяких окупованих територіях України, але є важлива умова

У мережі пронеслась інформація, що в окупантів вже з'явився супутниковий інтернет Starlink від SpaceX, термінали якого закуповуються в Об'єднаних Арабських Еміратах. Поки це не офіційна інформація та навіть фахівці закликають дочекатися більш верифікованих даних.

Зокрема відомий Сергій "Флеш" Бескрестнов, обмежився лише тим, що "не виключає" такої можливості.

Читайте також: З’явилися рідкісні кадри британського ЗРК в Україні (відео)

Зрештою Starlink дійсно може працювати на деяких окупованих територіях, якщо подивитися на мапу покриття, яку показує SpaceX. Зокрема мова йде про окуповану північну частину Луганської області та південь.

Таким чином робота Starlink, які офіційно куплені у третій країні на деяких територіях України дійсно можуть працювати. Водночас питання використання супутникового інтернету від SpaceX у реальності часом виявляється на "ручному управлінні".

Зокрема відома ситуація, коли у 2022 році атака українських надводних дронів була зірвана через те, що у SpaceX вимкнули доступ до мережі поблизу із поблизу з окупованим Кримом. Очільник SpaceX Ілон Маск навіть аргументував це тим, що не хоче втягнути США у війну.

Але після отримання певного "прочухана" від сенаторів, які публічно заявили, що зовнішня політика США має вирішуватись урядом, а не окремим мільярдером, ситуація вирішилась наступним чином: Пентагон почав закуповувати термінали для ЗСУ, які будуть працювати там, де потрібно й у вересні 2023 року повідомив, що уклав контракт зі Starlink на надання послуг для підтримки України без розголошення додаткових деталей.

Зрештою у SpaceX є можливість відстежувати положення кожного терміналу, що вже продемонстрував епізод морськими дронами торік. Й враховуючи те, що Пентагон взяв питання використання Starlink в Україні на контроль, то надалі цілком ймовірний сценарій, за яким термінали на окупованих територіях просто перестануть працювати.

Читайте також: У чому складність опізнати російський "Циркон" й що про цю ракету взагалі відомо