xcounter
#

Яка зброя є на українському корветі, історична подія для Повітряних сил ЗСУ та інші новини тижня

5446
Saab 340, фото ілюстративне
Saab 340, фото ілюстративне

Розповідаємо про ці та інші матеріали й події тижня, включно із деталями про масштабний оборонний пакет від Швеції з літаками AWACS

Пропонуємо ознайомитися з оглядом подій та матеріалів тижня, короткий опис яких ми зібрали для вас у цій статті.

Корвет "Гетьман Іван Мазепа

Цього тижня, 29 травня, перший корвет "Гетьман Іван Мазепа" за проектом Ada для ВМС Туреччини вийшов на ходові випробування. Відповідні повідомлення та фотографії уже з’явились у соцмережах.

Читайте також: Китай за 4 роки збудував уже 10 ракетних крейсерів Type 055 на 112 ракет кожен
Спуск на воду корвета "Гетьман Іван Мазепа"
Спуск на воду корвета "Гетьман Іван Мазепа", 2 жовтня 2022 року, фото - прес-служба ВМС України

Можемо зафіксувати, що від моменту спуску цього корабля на воду в жовтні 2022 року та виходу на перші випробування пройшло півтора року, і це важлива сходинка на шляху перспективного зміцнення Сил оборони України. Але це заодно ставить наступні питання – а що у корвета "Гетьман Іван Мазепа" із озброєнням, та чи є місце для подібних кораблів в умовах сучасної війни на морі, де гору поступово беруть морські безпілотники.

GLSDB і SDB

Ще наприкінці квітня у Пентагоні визнали, що з GLSDB виникли проблеми - в умовах активної дії засобів РЕБ вони виявились не ефективними. Але дуже схоже, що із авіаційними SDB такої проблеми взагалі немає, про що говорить кількість фото та відео, які вже є у мережі, із використанням Повітряними силами України SDB з МиГ-29.

GBU-39 Small Diameter Bombs (фото: US DoD)
GBU-39 Small Diameter Bombs (фото: US DoD)

І треба нагадати, що GLSDB, яка запускається з HIMARS, це Ground-Launched Small Diameter Bomb і є гібридом реактивного двигуна від некерованого реактивного снаряда M26 та SDB - GBU-39. Тобто сама бомба, SDB, не змінюється від слова - взагалі. Вона ніяким чином не модернізується та не адаптується під іншу систему запуску. Але чомусь SDB випущена з HIMARS має проблеми через російські завади супутникової навігації, а SDB з літака - ні. Розповідаємо, чому так відбувається.

AWACS для ПС ЗСУ

Уряд Швеції 29 травня 2024 року, оголосив про виділення рекордного одночасно пакету військової допомоги для України на суму 13 мільярдів шведських крон або 1,16 мільярдів євро. Забіжимо наперед і скажемо, що цим пакетом передбачається виділення техніки та ресурсів , які матимуть буквально історичне значення як і для України, так і для самої Швеції також.

ASC 890
ASC 890

Почнімо із того, що Швеція в цьому пакеті передає нам два літаки радіолокаційного дозору, котрий у повідомленні від міністра оборони цієї країни Пола Йонсона позначений як ASC-890, але який більш відомий під позначенням Saab 340. Розповідаємо про цю історичну подію для наших Збройних Сил.

БТР PbV 302

Швеція, окрім дуже несподіваного та вкрай потрібного посилення України літаком далекого радіолокаційного виявлення Saab 340 AEW&C, посилить ЗСУ і бронетранспортери PbV 302.

При цьому не просто певну партію, а з формулюванням - "весь свій запас". Саме так написав міністр оборони Швеції Пол Йонсон. Хоча Pbv 302 може здатися схожим на американський M113, мова йде про виключно шведську машину зі своїми особливостями у вкрай несподіваних місцях.

Читайте також: Ворог випустив вночі по Україні 100 ракет і дронів, як Сили оборони відбили цю атаку