xcounter
#

Корвет "Гетьман Іван Мазепа" вийшов на випробування, чи буде там "Нептун"

31586
Спуск на воду корвета "Гетьман Іван Мазепа", 2 жовтня 2022 року, фото - прес-служба ВМС України
Спуск на воду корвета "Гетьман Іван Мазепа", 2 жовтня 2022 року, фото - прес-служба ВМС України

Окремо важливе питання, наскільки живучі такого роду кораблі в сучасних умовах війни на морі

Сьогодні, 29 травня, перший корвет "Гетьман Іван Мазепа" за проектом Ada для ВМС Туреччини вийшов на ходові випробування. Відповідні повідомлення та фотографії уже з’явились у соцмережах.

Можемо зафіксувати, що від моменту спуску цього корабля на воду в жовтні 2022 року та виходу на перші випробування пройшло півтора року, і це важлива сходинка на шляху перспективного зміцнення Сил оборони України. Але це заодно ставить наступні питання – а що у корвета "Гетьман Іван Мазепа" із озброєнням, та чи є місце для подібних кораблів в умовах сучасної війни на морі, де гору поступово беруть морські безпілотники.

Читайте також: РФ відновила ще одне забуте з Першої світової - пішохідні танки (відео)

Наведені вище фотографії дозволяють оцінити, що на корветі "Гетьман Іван Мазепа" уже встановлене як мінімум артилерійське озброєння, а саме 76-мм носову артустановку Leonardo Super Rapid та 35-мм зенітну артилерійську установку Aselsan Gokdeniz (в кормі корабля). Щодо інших елементів озброєння цього корабля на даний момент ясності нема.

Можемо пригадати, що у серпні 2023 року вже були у відкритому доступі окремі натяки на те, яким саме може бути озброєння на корветі "Гетьман Іван Мазепа", заявлені у відео-інтерв’ю Командувача ВМСУ Олексія Неїжпапи.

Наприклад, мова там була про 2х4 пускові установки під протикорабельні ракети Harpoon або ж "Нептун", 21 вертикальну ПУ під зенітні ракети типу RIM-116, 76-мм та 35-мм артустановки. І також – про ймовірне використання дистанційно керованих бойових модулів Aselsan STAMP, та легких торпед MU 90. При цьому є підстави очікувати, що аналогічний набір озброєння матиме й другий корабель цього проекту для ВМС України, котрий отримав назву "Гетьман Павло Скоропадський".

Щодо другого питання, тобто ролі великих кораблів та морських дронів у сучасній війні на прикладі корвета "Гетьман Іван Мазепа", то тут маємо наступну картину. Очевидно, що наше воєнно-політичне керівництво виходить із мотиву, що і після завершення війни проти РФ Україні потрібно буде тримати потужний флот у Чорному морі. Відтак, для наших ВМС будуть потрібні і безпілотні катери-камікадзе, класичні надводні кораблі.

Що ж стосується статистики уражень російських кораблів у Чорному морі нашими морськими дронами, то тут консенсусною вважається точка зору, за якої такі невдачі рашистів були спричинені скоріше недоліками в організації охорони, аніж габаритами та іншими конструктивними недоліками ворожих посудин.

Відповідно, це все вказує на те, що кораблі класу "корвет" в усіх ракурсах потрібні для розвитку національного флоту.

Корвет "Гетьман Іван Мазепа", фото - Enes Balci
Читайте також: Що це за БТР Pbv 302, які абсолютно всі віддає Швеція на посилення ЗСУ та скільки їх