xcounter
#

Яке озброєння поставлять на корвети Ada для ВМСУ (відео)

9773
Спуск на воду корвета "Гетьман Іван Мазепа", 2 жовтня 2022 року, фото - прес-служба ВМС України
Спуск на воду корвета "Гетьман Іван Мазепа", 2 жовтня 2022 року, фото - прес-служба ВМС України

Деякі вказівки на це є і в офіційних відео, і в символічних натяках

Телерадіостудія "Бриз" Міноборони України опублікувало відео із виступом командувача ВМС України віце-адмірала Олексія Неїжпапи, де очільник вітчизняного флоту розповів про справи з будівництвом корветів за проектом Ada на потужностях в Туреччині. Зокрема, Неїжпапа наголосив, що такі кораблі потрібні для ВМСУ навіть на період після Перемоги, оскільки РФ як ворог нікуди фізично не зникне.

Будівництво першого корабля цього проекту "Гетьман Іван Мазепа" йде за графіком, уже в 2024 році цей корвет має увійти до складу Військово-Морських Сил України. Щоб прискорити процес введення "Івана Мазепи" в стрій флоту, підготовка екіпажу відбувається вже, з використанням можливостей країн-партнерів, у першу чергу США.

Читайте також: Наскільки Gripen кращі за радянські винищувачі ЗСУ

Неїжпапа також обіжно окреслив набір озброєння, яке мають отримати корвети Ada для ВМС України, зокрема – що такі кораблі матимуть в 1,5 раз потужніше зенітне озброєння, аніж на аналогічних кораблях для ВМС Туреччини.

Водночас, на кадрах самого відео навіть розміщено конкретні вказівки на конкретні системи. Зокрема, мова про 2х4 пускові установки під протикорабельні ракети Harpoon або ж "Нептун", 21 вертикальну ПУ під зенітні ракети типу RIM-116, 76-мм та 35-мм артустановки. Судячи з усього, орієнтовно такий набір озброєння матиме не тільки вже спущений на воду перший корвет "Гетьман Іван Мазепа", але й уже закладений другий корвет, що ймовірно матиме назву "Гетьман Павло Скоропадський".

Ada корвет Україна
Закладка другого корвета проекту Ada A для ВМС України, 18 серпня 2023 року, фото - CTM

Водночас, видання Naval News звернуло увагу і деякі натяки "символічного" характеру про те, які ж ще системи можуть отримати корвети Ada для ВМС України. Наприклад, коли 2 жовтня 2022 року був спущений на воду корвет "Гетьман Іван Мазепа", перші леді Олена Зеленська отримала в подарунок макет цього корабля. І на цьому макеті було зображена зокрема 35-мм зенітна артустановка Aselsan Gokdeniz.

Також автори Naval News пишуть, що в коментарі для їх порталу "на полях" IDEF 2023 посол України в Туреччині Василь Боднар говорив про можливе використання саме французьких зенітних ракет VL MICA для оснащення ППО корветів проекту Ada для ВМС України. Також ймовірно, що можуть бути використані 76-мм артустановки Leonardo Super Rapid та дистанційно керовані бойові модулі Aselsan STAMP, і легкі торпеди MU 90.

Корвет Ada Україна
Перші леді Олена Зеленська з макетом корвета проекту Ada для ВМС України під час церемонії спуску на воду корабля "Гетьман Іван Мазепа", жовтень 2022 року, зображення наводить Naval News
Читайте також: Чи встигнуть Abrams до контрнаступу, і чи готові ЗСУ вже воювати на цих танках