xcounter
#

Як виглядає бойова частина від Х-32, і чи є там касетне спорядження

3585
Рашистський Ту-22М3 з ракетою Х-32 перед першим випробувальним пуском в лютому 2021 року, фото з відкритих джерел
Рашистський Ту-22М3 з ракетою Х-32 перед першим випробувальним пуском в лютому 2021 року, фото з відкритих джерел

Наскільки потужна боєголовка стоїть на цій надзвуковій КР, і яка від неї небезпека

Національна поліція України сповістила, що її вибухотехніки виявили на Сумщині залишки рашистської надзвукової крилатої ракети Х-32. Ця ракета впала по причині технічної несправності, при падінні вигоріло все паливо, бойова частина увійшла глибоко в землю, її було необхідно утилізувати на місці.

Як підкреслюють сапери, для безпечного підриву бойової частини від рашистської Х-32 було необхідно вирити глибоку траншею, на місці підриву виникла ворона шириною 18 метрів та глибиною в 7 метрів, а уламки розлетілись на дистанцію понад 500 метрів.

Читайте також: Виробник БТР Oncilla працює над новими варіантами машини, також заплановані значні поставки у ЗСУ
Бойова частина від ракети Х-32, знайденої на Сумщині, січень 2024 року, фото - Національна поліція України

Ймовірно, ця рашистська Х-32 упала по причині технічної несправності, під час одного із ударів по Україні. Саме повідомлення важливе не тільки тим, що ілюструє рівень небезпеки від цієї російської надзвукової крилатої ракети.

Але і тим, що тут по суті є перше зображення у відкритому доступі, як взагалі виглядає бойова частина від ракети Х-32 (досі не було в публічному обороті навіть загальних схем компоновки цієї КР, котра також має індекс "изделие 132").

Побачене вище можемо заодно співставити із доступною схемою компоновки ракети Х-22. І так випливає, що візуально БЧ від Х-32 має такий же вигляд, як і в Х-22, але при цьому є невідомою маса бойової частини від "изделия 132". Можливо, за якийсь наші профільні фахівці зможуть навести по цьому більш детальні дані.

Внутрішня компоновка ракети Х-22, на базі якої власне виготовляється Х-32, зображення з відкритих джерел

В цьому епізоді з виявленням неспрацьованої рашистської Х-32 на Сумщині також можна зробити припущення, що бойова частина на цій ракеті не мала касетного спорядження. Бо можемо пригадати повідомлення від Центру національного спротиву на початку січня 2024 року про те, що росіяни планують ставити касетні боєголовки на Х-32, роботи по цій темі російський ВПК почав у жовтні 2023 року.

Що може означати поява касетної БЧ на крилатій ракеті Х-32, Defense Express пояснював у окремій публікації.

Бойова частина від ракети Х-32, знайденої на Сумщині, січень 2024 року, фото - Національна поліція України
Читайте також: У РФ нібито хочуть створити загальновійськову "безпілотну" ударну бригаду: якою буде її структура