xcounter
#

Як США відповідає на гіперзвукові загрози РФ та Китаю: розробка супутника, який відстежує гіперзвукову зброю

Як США відповідає на гіперзвукові загрози РФ та Китаю: розробка супутника, який відстежує гіперзвукову зброю
1092

Агентство протиракетної оборони США (MDA) уклало контракт з компанією L3Harris Technologies на суму 121 млн доларів на створення прототипу супутника, здатного відстежувати гіперзвукову зброю, повідомило агентство 14 січня.

Відповідно до контракту, L3Harris повинні створити прототип космічного давача гіперзвукового і балістичного стеження (HBTSS). Низькоорбітальне угруповання з таких супутників-давачів буде виявляти і надавати дані цілевказівки по гіперзвукових ракетах.

прототип космічного давача гіперзвукового і балістичного стеження (HBTSS)
Гіперзвукова зброя може маневрувати навколо наземних давачів

Це супутникове угруповання покликано закрити нинішній пробіл в системі протиракетної оборони США, обумовлений гіперзвуковою зброєю. Гіперзвукова зброя тьмяніше, ніж традиційні балістичні ракети, тому її важко виявити за допомогою ІЧ-датчиків, розташованих на геостаціонарній орбіті.

Читайте також: Intel розробляє більш швидкі і розумні дрони з "біологічним" мозком і зором

Оскільки Китай і Росія розробляють таку зброю, міністерство оборони США прагне створити нове угруповання, яке зможе виявляти і відстежувати загрози в будь-якій точці світу.

L3Harris прототип космічного давача гіперзвукового і балістичного стеження (HBTSS)
Конгрес теж зацікавлений в цьому проекті - в грудні законодавці виділили 130 мільйонів доларів на фінансування

Конструкція HBTSS розв'язує проблему ПРО США, розміщуючи давач набагато ближче до поверхні Землі на нижній орбіті, що спрощує виявлення загрози. Але оскільки давачі розташовані ближче до Землі, у них більш обмежене поле зору, ніж у давачів на геостаціонарній орбіті. Для забезпечення глобального охоплення, Агентство ПРО хоче, щоб на орбіті було угруповання з десятків супутників.

У 2019 році, компанії L3Harris, Northrop Grumman, Leidos і Raytheon Technologies уклали контракти на 20 мільйонів доларів на розробку прототипу конструкції корисного навантаження і демонстрацію зниження ризиків для HBTSS. Відповідно до початкових оголошень про контракт, робота над цими розробками повинна була бути завершена 31 жовтня 2020 року.

L3Harris прототип
З чотирьох компаній, L3Harris була обрана для створення реального прототипу

Компанія також була обрана для будівництва супутників для Агентства космічного розвитку (SDA), які будуть відслідковувати гіперзвукові загрози і передавати дані HBTSS. У жовтні L3Harris виграла контракт на 193 млн доларів на будівництво чотирьох з восьми супутників з широким полем огляду (WFOV).

За словами керівників SDA, їх супутники будуть працювати спільно з супутниками HBTSS для відстеження гіперзвукових загроз. Супутники WFOV забезпечать початкове виявлення і відстеження зброї, передаючи контроль з супутника на супутник у міру того, як загрози перетинатимуть земну кулю. Потім супутники WFOV передадуть контроль супутникам HBTSS із середнім полем огляду, у яких більш точні давачі. Завдяки цьому, HBTSS зможуть надати дані цілевказівки.

SpaceX L3Harris супутники з широким полем огляду WFOV
SpaceX побудує інші чотири супутники WFOV

Запуск супутників WFOV запланований на вересень 2022 року. Робота над прототипом HBTSS повинна завершитися у липні 2023 року.

Читайте також: Збирає в 10 000 разів більше даних: нові деталі про унікальну РЛС для майбутнього винищувача Tempest