xcounter
#

Intel розробляє більш швидкі і розумні дрони з "біологічним" мозком і зором

Intel розробляє більш швидкі і розумні дрони з "біологічним" мозком і зором
682

Сучасні дрони досі не можуть літати в складних умовах на високій швидкості та уникати перешкод автономно. Це те, над чим працює компанія Intel. Вони розробляють нейроморфний чіп Loihi, який діє скоріше як біологічний мозок, ніж електронний комп'ютер, каже видавництво Forbes.

Майк Девіс (Mike Davies) очолює лабораторію нейроморфних обчислень в Intel, де компанія створює чіп Loihi. Loihi - це інший тип процесора, який імітує біологічні системи для апроксимації функцій людського або пташиного мозку декількома нейронними одиницями.

Майк Девіс чіп Loihi
Девіс почав працювати в лабораторії Intel в 2014 році

Зараз Intel тестує впровадження Loihi в дрони, щоб дати їм можливості наближені до природних систем. Все починається з камер дронів.

Читайте також: Дистанційна ідентифікація дронів скоро з’явиться в США

"Звичайна технологія зйомки, яку ми сприймаємо як належне, дозволяє робити неодноразові знімки світу - кадри", - говорить Девіс.

Це сильно відрізняється від того, як очі людини або тварини працюють в реальному світі. Ми миттєво обробляємо зміни в наших полях зору - не чекаючи, поки пройде ряд кадрів, що вказують на зміну або перешкоду. Це призводить до дуже низької затримки і швидкої реакції, але також допомагає знизити витрати на електроенергію.

Компанія Intel чіп Loihi дрони
Якщо в полі зору мало змін, давач дрону не сильно активний, і все ж, він може реагувати миттєво

"Було продемонстровано, що ці нові типи "камер подій" ("event cameras") можуть забезпечити скорочення затримки на три порядки ... тобто в масштабі мікросекунд від виявлення змін, - сказав Девіс журналісту Forbes. "Ви також можете оптимізувати енергоспоживання цих давачів в 10-100 разів. Так що це великі цифри".

Але камери - не єдине місце в дронах, де Intel ставить чіпи Loihi.

Обробка сигналу - це добре, але щоб щось з ним зробити потрібна обчислювальна потужність. Обробка нових видів інформації за допомогою старих типів мікросхем буде неефективна, стверджує Intel.

Основний посил Девіса: отримувати сигнали як біологічне око - це здорово. Але ще краще обробляти їх як біологічний мозок. Тільки так можна добитися значних покращень у виявленні, аналізі та діях, які зроблять дрон швидким і маневреним без використання величезного, важкого й енергомісткого процесора.

чіп Loihi дрони
Одиночний чіп Loihi містить кремнієві аналоги синапсів і нейронів - базових елементів головного мозку

Intel впроваджує цю технологію в дрон-рейсинг разом з швейцарським університетом ETH Zurich. Але дрон-рейсинг - це не кінцева мета. Це просто полігон для випробувань цієї технології. Цілі компанії Intel настільки ж різноманітні, як і завдання, для яких нам потрібні дрони: доставка, інспекція, моніторинг і навіть виконання реальної роботи, такої як фарбування фізичної інфраструктури.

Попереду ще довгий шлях: Intel ще не постачає цю технологію і, ймовірно, буде ліцензувати її існуючим і новим гравцям.

Інші компанії також працюють над удосконаленням дронів: Exyn Technologies робить дрони автономними за допомогою ШІ і давачів, а Unmanned.life створює програмне забезпечення, яке допомагає дронам і іншим роботам оперувати між собою.

Але, звичайно, наслідки застосування нейроморфних обчислень компанією Intel виходять далеко за рамки індустрії БПЛА.

"Нейроморфні обчислення ... це повне переосмислення обчислень", - говорить Девіс. "Не дивлячись на величезний прогрес, який у нас був, ми все ще далекі від можливостей природних організмів в тому, як вони обчислюють, переміщаються по світу і споживають дані в реальному часі. І якщо ми зможемо цього досягти - це дійсно змінить світ".

Читайте також: Полювання на "стелси": безпілотник Avenger​ зможе виявляти та стежити за ворожими літаками