xcounter
#

Як розрахунок "повітряних снайперів" нищить рашистів і ще раз про те, чому дуже складно керувати FPV-дроном

6040
Cили оборони України активно використовують FPV-дрони на полі бою, фото АрміяInform
Cили оборони України активно використовують FPV-дрони на полі бою, фото АрміяInform

FPV-дрон – бюджетний спосіб нищити низку цілей на полі бою, втім, опанувати його не так вже й просто

Така зброя, як FPV-дрони, зайняла свою нішу на полі бою в Україні і Сили оборони України активно використовують її для знищення низки цілей російського окупаційного війська. Видання АрміяInform поспілкувалося з бійцями ударної роти БПЛА 25-ої ОПДБр, які розповіли низку деталей, як саме працює розрахунок дронів на полі бою.

FPV-дрон
Оператори дронів, фото АрміяInform

Як розповідає оператор дрона Євген, в основному бійці працюють з FPV-дронами та дронами-камікадзе, на бойових виїздах зазвичай працює розрахунок з трьох десантників. Це головний оператор БПЛА, який безпосередньо управляє зброєю, другий літун, який готує дрон до виконання завдання та споряджає його необхідним боєприпасом, а також командир, який зокрема відповідає за зв’язок з розвідниками та командуванням.

Читайте також: FPV-дрон проти Switchblade: чи можна поставити між ними знак рівності і в чому насправді різниця

Працює такий розрахунок ударних БПЛА щодня, розповідає один з пілотів БПЛА на ім’я Всеволод. З останньої знищеної цілі — кулеметна позиція окупантів на опорному пункті, внаслідок удару вдалося поранити декількох російських військових.

АрміяInform
Фото: АрміяInform
Серед цілей операторів дронів — вогневі позиції противника, опорні пункти, бліндажі і ворожа техніка, які нищать як одноразовими FPV-дронами, так і "багаторазовими" носіями.

"Росіяни у цьому плані відстали від нас, адже ми, наче снайпери, з повітря підлітаємо, кидаємо снаряд точково за переданими координатами і завдаємо суттєвого вогневого ураження", – запевняє оператор БПЛА Всеволод.

Окремо військові наголошують, що керувати FPV-дроном – справа геть не легка, якщо порівнювати з тими ж "мавіками" — навчання триває місяць, після якого потрібно складати тести на полігоні й тільки у випадку успішного результату боєць може виконувати бойові завдання.

Ілюстративні кадри роботи FPV-дронів

Навчитися керувати FPV-дроном — справа дійсно не проста, до оператора висувається низка доволі жорстких вимог щодо швидкості реакції, моторики пальців і навіть вестибулярного апарату. У порівнянні з тими ж "мавіками", відсоток операторів, які успішно завершують курс FPV-дронів значно нижчий і становить орієнтовно 60-70%, що пов’язано з вищезазначеними факторами.

Читайте також: Як "ловити" російські "танки-камікадзе": видовищна утилізація Т-62 за допомогою FPV-дрона