xcounter
#

Як рашисти втратили мільярди доларів через один Т-90, що ще цікавого ми знаємо про "Кинжал" та інші новини й події тижня війни від Defense Express

21934
Як рашисти втратили мільярди доларів через один Т-90, що ще цікавого ми знаємо про "Кинжал" та інші новини й події тижня війни від Defense Express

Про російську ракету "Кинжал", один захоплений Т-90 та інші новини й події тижня

Пропонуємо ознайомитися з оглядом подій та матеріалів тижня, короткий опис яких ми зібрали для вас у цій статті.

Про "збиті" Storw Shadow

У РФ "нарешті" спромоглися бодай щось заявити відносно переданих Великою Британією ракет Storm Shadow, які, з високою долею вірогідності, вже доволі активно використовуються для ударів по вкрай важливих об'єктах окупантів.

Читайте також: Виробництво Fuchs в Україні від Rheinmetall, як головний тест для вітчизняного ОПК

Зокрема так зване міноборони РФ нарешті повідомило, що одну Storm Shadow, які вони вважають ракетою "великої дальності" їм вдалось "збити". Насправді це доволі дивно, бо зазвичай у міноборони РФ починають "знищувати" західну техніку за декілька місяців до того, як про неї взагалі оголошується.

Один захоплений Т-90 і втрати у мільярди доларів

Для РФ експорт озброєння є вкрай важливою й статтею доходів, й засобом розвитку військово-промислового комплексу, а також звісно важливим інструментом міжнародного впливу. Й у сфері бронетехніки танк Т-90 для Кремля був окремою зіркою.

Т-90М Україна війна знищений
Знищений Т-90М

Й навіть санкції проти Кремля за анексію Криму не вплинули, наприклад, на В'єтнам, який орієнтовно у 2016 році закупив 64 одиниць Т-90 за втаємниченим контрактом про який стало відомо лише через рік після його підписання. На скільки Ханой поповнив бюджет РФ цією закупівлею й досі невідомо.

Звісно з початком російської агресії відносно військово-промислового комплексу РФ були введені значно потужніші санкції із загрозою їх розповсюдження й на покупців російського озброєння. Звісно й сотні знищених ЗСУ російських танків лише за перші місяці російського вторгнення, включно з Т-90, похитнули російські міфи відносно бронетехніки.

Але ще один удар був завданий Центром досліджень трофейного та перспективного ОВТ, очільник якого полковник Сергій Бачурін розповів доволі цікаві аспекти в інтерв'ю АрміяInform. Розповідаємо, як один захоплений Т-90 призвів до втрати РФ мільярдів доларів.

Нові деталі про російський "Кинжал"

Кореспондент ТСН Андрій Цаплієнко поспілкувався із фахівцями Київського науково-дослідного інституту судових експертиз (КНІДСЕ), котрі вивчають зокрема збиті ракети рашистів. І у цьому інтерв’ю директор інституту Олександр Рувін та провідний Андрій Кульчицький розповіли про такі цікаві деталі зокрема щодо збитої під час атаки на Київ 4 травня 2023 року гіперзвукової ракети "Кинжал".

Результати досліджень уже показали зокрема, що для спорядження бойової частини ракети "Кинжал" використовується особлива вибухівка октаген, котра також застосовується для спорядження лише БЧ балістичної ракети 9М723 до ОТРК "Искандер". Розповідаємо, що ще цікаве стало відомо про цю ракету.

У рашистів все настільки "йде за планом", що тепер вони в Африку дають навчально-бойові L-39

У травні 2023 року РФ поставила в Центрально-Африканську Республіку одразу шість навчально-бойових літаків L-39. Скоріш за все ці літаки насправді використовуватимуться для підтримки загонів ПВК "Вагнер" у ЦАР, хоча формально "Альбатроси" передаються для ВПС (FACA) цієї країни.

L-39 навчально-тренувальні літаки
Рашисти передають L-39 для Центрально-Африканської Республіки, травень 2023 року, фото з відкритих джерел

Відомо, що до цього моменту Росія у 2021 році поставила в Центрально-Африканську Республіку один Ми-24 та один Ми-8, взяті із наявності 344-го Центру бойового застосування та переучування "ВКС РФ" у місті Торжок. А наскільки насправді відчутною є поставка навіть шести L-39, показує той факт, що досі окрім згаданих Ми-24 та Ми-8 ЦАР не мала більше інших літальних апаратів для підтримки військ чи ударів з повітря.

Рашисти кажуть про "першу зустріч з Leopard", але до "італійських рот" і "втоплених танків" цій історії далеко

Російські пропагандистські ЗМІ розповідають, що окупанти вже мали "першу" зустріч з основним бойовим танком Leopard 2 на полі бою – "легенду" про бій з одним з німецьких танків нібито переповів один з командирів танкового батальйону російського війська з позивним "Тигр".

За його словами, Leopard 2 планував відпрацювати по опорному пункту рашистів, але розвідка "оперативно виявила його" і екіпаж "Тигра" відкрив по ньому вогонь і нібито змусив відступити, хоча в машину російські танкісти влучити не змогли – бо заважав "рельєф місцевості".

І хоча в чергову "усну" перемогу російської "вундервафлі" (чим би там рашисти не лякали Leopard) без якихось підтверджень повірити важко, але тут увагу привертає той факт, що російські пропагандисти вкотре забули, що танки Leopard бачили в Україні ще минулого року, при чому передані країною, яка просто не має на озброєнні цих машин.

Читайте також: Який літак точно буде не зайвим до F-16 Україні, й це можуть зробити навіть без загрози "ескалації"