xcounter
#

Як один захоплений Т-90 призвів до втрати РФ мільярдів доларів

Т-90М "Прорыв"
Т-90М "Прорыв"
77586

Завдяки захопленню Т-90М та його публічному аналізу вдалось забити величезний "цвях" в експорт РФ озброєння

Для РФ експорт озброєння є вкрай важливою й статтею доходів, й засобом розвитку військово-промислового комплексу, а також звісно важливим інструментом міжнародного впливу. Й у сфері бронетехніки танк Т-90 для Кремля був окремою зіркою.

Саме його вдалось продати або передати Азербайджану, Алжиру, Сирії, Індії, Іраку, Туркменістану, Уганді, В'єтнаму, а також наблизитись до його продажу у Єгипет та Кувейт. Й лише продаж готових Т-90 до Індії та дозвіл на його ліцензійне виробництво приніс РФ мінімум від 4,5 млрд доларів. Алжирський контракт у три етапи загалом на 600 машин - ще близько 3 млрд доларів.

Читайте також: Питання також і в поставках з України: США поки не можуть розгорнути масштабне виробництво гіперзвукової зброї
Т-90СА
Т-90СА для Алжиру

Й навіть санкції проти Кремля за анексію Криму не вплинули, наприклад, на В'єтнам, який орієнтовно у 2016 році закупив 64 одиниць Т-90 за втаємниченим контрактом про який стало відомо лише через рік після його підписання. На скільки Ханой поповнив бюджет РФ цією закупівлею й досі невідомо.

Звісно з початком російської агресії відносно військово-промислового комплексу РФ були введені значно потужніші санкції із загрозою їх розповсюдження й на покупців російського озброєння. Звісно й сотні знищених ЗСУ російських танків лише за перші місяці російського вторгнення, включно з Т-90, похитнули російські міфи відносно бронетехніки.

Але ще один удар був завданий Центром досліджень трофейного та перспективного ОВТ, очільник якого полковник Сергій Бачурін розповів доволі цікаві аспекти в інтерв'ю АрміяInform. Зокрема у березні цього року публічно був продемонстрований результат аналізу Т-90М "Прорыв".

Він показав критичні недоліки із двигуном В-92С2Ф, який просто не тягне машину, а розрекламована система управління вогнем "Калина" місить західні компоненти цивільного призначення. Більше того, електрона частина збирається без дотримання вимог щодо вологості й контакти банально починають окислюватись, коротити та зрештою це призводить до її виходу з ладу. А розрекламований новий автомат заряджання виявився міфом, бо подача боєприпасів із забаштової ніші можлива, якщо лише вилізти з танка та подавати їх руками.

У результаті, як розповів Сергій Бачурін, після оприлюднення цього огляду, "інформація отримала широкий розголос далеко за межами України, чимало закордонних компаній, які укладали договори з РФ на поставки Т-90, швидко поскасовували угоди".

Т-90М Прорив
Знищений Т-90М

"Анулювання контрактів для РФ означає втрату мільярдів доларів. Ці гроші не підуть на озброєння російського війська, а значить - не будуть вбивати наших воїнів на полі бою, наших громадян, не будуть руйнувати нашу країну", - підкреслив очільник Центру.

Й зрештою це означає лише одне. Завдяки діям ЗСУ та відповідному публічному аналізу російського озброєння, яке є ключовим у "експортному кошику" РФ цілком можливо остаточно знищити будь-які шанси рашистів бодай комусь щось продати навіть через десятиріччя. Бо наразі у РФ проблеми із постачанням озброєння навіть до найближчих "партнерів".

Читайте також: Підготовка українських пілотів у Великій Британії на F-16: як це буде виглядати та скільки часу може зайняти