xcounter
#

Питання також і в поставках з України: США поки не можуть розгорнути масштабне виробництво гіперзвукової зброї

12354
Пускова гіперзвукових ракет LRHW, фото - U.S. Army/Spc.Chandler Coats
Пускова гіперзвукових ракет LRHW, фото - U.S. Army/Spc.Chandler Coats

Хоча США і вкладають мільярди доларів у "гіперзвук", але водночас про масштабне виробництво цієї зброї не йдеться

Американська "оборонка" наразі не готова до повномасштабного серійного виробництва такої новітньої зброї, як гіперзвукові ракети через відсутність налагодженого ланцюжка постачань необхідних для виробництва цієї зброї компонентів – такий висновок оприлюднено зокрема в документах Інституту нових технологій Національної оборонної промислової асоціації США (NDIA), йдеться у матеріалі видання Air and Space Forces Magazine.

За словами Ребекки Востенберг, наукової співробітниці NDIA, існуючі на сьогодні ланцюги постачань, "включаючи виробничу базу, постачання критично важливих матеріалів, випробувальну інфраструктуру і робочу силу, не здатні підтримувати масштабне розгортання гіперзвукової зброї".

Читайте також: Армія США розгорнула дивізіон гіперзвукових ракет LRHW, крутіших за рашистські "Кинжал" чи "Циркон"

Загалом наразі склалася ситуація з обмеженою кількістю постачальників та обмеженими виробничими потужностями – бо компанії, перед тим, як вкладатися в розширення виробництва, очевидно хочуть розуміти, наскільки їм це буде вигідно і як багато буде замовлень, а в Пентагоні поки що не можуть надати чіткої відповіді на ці питання.

Так, наприклад, в NDIA кажуть, що станом на сьогодні база для виробництва гіперзвукової техніки "навряд чи більша, ніж декілька докторів наук, "які роблять все вручну". Водночас Пентагону важливо виробляти гіперзвукові ракети у значних кількостях, щоб максимально здешевити виробництво – але хоч в оборонному відомстві країни й витрачають мільярди доларів на створення гіперзвукової зброї, наразі не було укладено жодного контракту з урахуванням саме високих темпів виробництва.

ARRW
Ракета ARRW під крилом бомбардувальника B-52. Фото: U.S. Air Force

За словами Востенберг, сьогодні в ланцюжку постачань компонентів для гіперзвукової зброї є багато вразливих моментів. "Китай домінує у видобутку та переробці багатьох рідкоземельних елементів, необхідних для гіперзвукових технологій, тоді як необхідні гази, такі як неон, в основному постачає Україна", – йдеться в матеріалі.

Х-47
У РФ піарять свій "Кинджал" як гіперзвукову ракету, хоча це не відповідає дійсності

Так, до початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну до 54% постачань неону припадало на Україну, водночас два великі підприємства-постачальники (один з яких розташований в Маріуполі) були вимушені припинити свою роботу через бойові дії (виробництво було частково поновлено, але у значно менших обсягах), і їхню частку може заповнити зокрема Китай.

Проблеми є і з іншими компонентами, зокрема наразі США мають всього два постачальники перхлорат амонію. Таким чином, у постачанні критично необхідних компонентів відсутня конкуренція, яка б мала значно вплинути на зниження ціни закупівель.

У США хочуть відмовитися від програми ARRW, але поки насправді з цим проектом не все так однозначно

Серед порад, як вирішити ці проблеми – стимулювати видобуток та переробку рідкоземельних елементів безпосередньо в США, створивши під це нормативно-правову базу, "укріпити" запас стратегічних корисних копалин, а конкретно Пентагону – надати виробникам чітке розуміння попиту на ту чи іншу продукцію.

Читайте також: Повітряні Сили України підтвердили - "гіперзвуковий" Х-47 "Кинжал" збито, головний міф РФ про аналоговнєт знищено