xcounter
#

Ірак купив Bayraktar TB2, тепер "ставить на крило" свої навчально-бойові T-50IQ

2258
Лінійка південнокорейських навчально-бойових літаків Т-50, ілюстративне фото з відкритих джерел
Лінійка південнокорейських навчально-бойових літаків Т-50, ілюстративне фото з відкритих джерел

Схоже, Південна Корея починає змагатись за ті ринки, на які раніше зайшов турецький ОПК

Міноборони Іраку уклало з південнокорейською оборонною корпорацією Korea Aerospace Industries (КАІ) угоду про технічне обслуговування флоту іракських навчально-бойових літаків T-50IQ.

Угода вартістю 360 мільйонів доларів та тривалістю чотири роки передбачає, що південнокорейські підрядники із КАІ проведуть повноцінне технічне обслуговування для літаків -50IQ ВПС Іраку, ну і також – проведуть навчання пілотів для цих літаків, пише портал Air Recognition.

Читайте також: У Туреччині розпочали виробництво винищувача TF-X, в якому будуть агрегати від українських підприємств
Навчально-бойовий літак T-50IQ ВПС Іраку в польоті, ілюстративне фото з відкритих джерел

За деякими даними, у 2018 році збройні сили Іраку отримали від Південної Кореї 18 навчально-бойових T-50IQ, хоча попереднє замовлення було на 24 такі літаки.

Про участь в бойових діях T-50IQ нічого не відомо. Скоріш за все, іракські T-50IQ усі три попередні роки простояли на землі без відповідного технічного обслуговування.

Навчально-бойовий літак T-50IQ ВПС Іраку в ангарі, ілюстративне фото з відкритих джерел

Можливо, скоро ми станемо свідками того, як два "тигри" - Південна Корея та Туреччина як експортери озброєнь починають змагатись між собою за ринки країн Азії.

Як раніше розповідав Defense Express, наприкінці серпня 2021 року Ірак дав Туреччині замовлення на поставку 12 ударних гвинтокрилів T129 ATAK та неназваної кількості безпілотних комплексів Bayraktar TB2.

Ірак став шостим за порядком покупцем безпілотних комплексів Bayraktar TB2, фото ілюстративне

Новини про поставку ударних гвинтокрилів та БПЛА турецького виробництва для Іраку з’явились на тлі виходу із ладу майже усіх літаків пілотованої бойової авіації іракських ВПС.

А саме – у травні цього року західні ЗМІ повідомляли, що в строю ВПС Іраку залишились тільки шість боєздатних винищувачів F-16 із 34 наявних, хоча ще на початку 2021 року була мова про 20 боєготових таких літаків.

Винищувач F-16 ВПС Іраку, ілюстративне фото з відкритих джерел
Читайте також: Airbus розробляє навчально-бойовий літак для Іспанії на заміну F-5