xcounter
#

"Під час війни авіація вся вийшла з ладу": як таке не допустити Україні

20926
Наша країна шукає заміну покоління 4+ для тактичних літаків радянського виробництва, зокрема – МіГ-29
Наша країна шукає заміну покоління 4+ для тактичних літаків радянського виробництва, зокрема – МіГ-29

Щоб не схибити, потрібно для оновлення Повітряних Сил шукати не тільки ефективні, але й доступні для обслуговування в наших умовах літаки

Коли у нас обговорюють можливість купівлі іноземного літака того чи іншого типу – наприклад, того же Rafale чи JAS 39 Grippen з F-16, то обговорюють виключно співвідношення "ціна літака – його бойова ефективність".

Але в цьому випадку варто робити поправку й на інший показник – наскільки простим буде цей літак при обслуговуванні виключно нашими силами, без залучення персоналу або ж інших ресурсів від країни-постачальника.

Читайте також: JAS 39 Gripen для Повітряних Сил України: чи найкращий це варіант
Відновлений на Львівському державному авіаремонтному заводі літак МіГ-29УБ, у березні 2021 року переданий у війська

Іншими словами – потрібно зважати, наскільки той же Rafale чи JAS 39 Grippen будуть простими в обслуговуванні для техніків наших авіаційних бригад, або ж для персоналу авіаремонтних підприємств, що зараз входять до складу "Укроборонпрому".

Ну і також – варто вивести принцип "спочатку – локалізація обслуговування, слідом – локалізація виробництва".

Ангар ТЕЧ авіаційної техніки 831 бригади тактичної авіації, в якому відбувається регламентне обслуговування винищувачів Су-27

Згадаймо, що заступник Міністра оборони України Олександра Миронюка у квітні на он-лайн конференції говорив журналістам, що Повітряні Сили уже зараз витрачають ресурси на "підтягування" інфраструктури, потрібної для обслуговування майбутніх трьох Ан-178 на замовлення ЗСУ.

Паралельно із побудовою трьох серійних Ан-178, ДП "Антонов" також доопрацьовує і дослідний зразок цього літака

І також – варто звернути увагу ось на такий приклад із "близькосхідним" акцентом.

В середині травня цього року на профільних ресурсах Заходу та України з’явилась новина про те, що американська Lockheed Martin хоче забрати з Іраку свій технічний персонал, задіяний на обслуговуванні літаків F-16 іракських ВПС. На перший погляд, повідомлення рутинне і не варте уваги, хова про країну на передовій лінії боротьби з аналогічною РФ загрозою цивілізації – тобто з ІДІЛом.

У 2011 році уряд Іраку придбав 34 винищувачі F-16

Але у цій ситуації є свої "барви", які розкриває ось ця публікація порталу The Drive.

Так от, автори цього порталу стверджують, що на середину травня фактично боєздатними були тільки 6 із 34 наявних F-16, хоча ще на початку 2021 року була мова про 20 боєготових таких літаків. У такої стрімкої деградації парку є генеральна причина – постійні бойові дії, уряд Іраку вимушений вести "кільцеву оборону" і проти сил ІДІЛу, і проти проіранських бойовиків.

У проміжку 2014-2017 років уряд Іраку як легкі бомбардувальники використовував навіть Ан-32

А з генеральної причини випливають і супутні – через загострення воєнної безпеки та прямої небезпеки неможливо доставити а)потрібну кількість інженерного персоналу, і б)потрібну кількість комплектуючих.

Ну а ці супутні причини стали "термінальними" для флоту іракських F-16, бо в самому Іраку нема своїх функціонуючих авіаремонтних підприємств.

Винищувач F-16 ВПС Іраку під час обслуговування в ангарі

Цікаво, що у того ж Іраку рівно по тим же причинам повністю вийшов із ладу їх флот штурмовиків Су-25 та навіть китайських БПЛА CH-4.

Тому, боєздатними залишились тільки навчально-бойові L-159 та легкі літаки АС-208, що можуть застосовувати протитанкові ракети.

Свої Су-25 Ірак придбав у РФ

Принцип "спочатку – локалізація обслуговування" варто застосовувати і для іншого роду випадків.

Згадаймо, на початку квітня цього року американська експертна установа Atlantic Council висловила ідею "повітряного ленд-лізу для України": щоб стримати агресію РФ, Повітряним Силам нашої країни необхідно передати близько сотні винищувачів та ударних літаків F-15 та F-16, ну і також – літаків радіолокаційного дозору Е-2С.

Дати Україні пропонували ті літаки, що зараз стоять на базах зберігання в США

Така ідея українським суспільством була сприйнята позитивно, хоча у концепції "повітряного ленд-лізу" було як мінімум два недоліки: а) не були прописані строки та вартість реалізації, та б) хто забезпечуватиме "логістичну підтримку" - американські спеціалісти прибудуть для підтримки Повітряних Сил, чи наші техніки самі освоять роботу з F-15 та F-16.

Винищувач МіГ-29 Повітряних Сил України супроводжує американський стратегічний бомбардувальник B-52, вересень 2020 року

"Повітряний ленд-ліз" не отримав своє "так", але і не отримав своє "ні". Тому – не варто виключати, що така ідея знову може виникнути на фоні чергового витка агресії РФ.

Але ми уже маємо необхідний понятійний апарат для роботи із подібними ідеями.

В свою чергу, Повітряні Сили України активно готуються до відсічі можливій агресії РФ у повітрі
Читайте також: F-16 для України: чи можливо "встати у чергу" за найпопулярнішим у світі винищувачем