xcounter
#

Хто шукає заміну списаним МиГ-29 та підсанкційним Су-30, чому навчання на F-16 триватимуть довше та інші новини тижня від Defense Express

9996
Фото — Air National Guard/Maj. Matthew Mutti
Фото — Air National Guard/Maj. Matthew Mutti

Розповідаємо про ці та інші матеріали й події тижня

Пропонуємо ознайомитися з оглядом подій та матеріалів тижня, короткий опис яких ми зібрали для вас у цій статті.

МиГ-29 та Су-30

Малайзія має в своєму розпорядженні деяку кількість літаків МиГ-29, поставлених на зберігання, та продовжує використовувати в строю своїх ВПС певну кількість винищувачів Су-30МКМ російського виробництва.

Читайте також: Скільки членів екіпажу знищено разом з А-50У та як Су-35 "спостерігав роботу ППО"

У недавньому минулому Росія була одним із ключових постачальників авіатехніки для цієї азійської країни. Однак тепер Малайзія шукає альтернативи, оскільки санкції Заходу ускладнюють купівлю комплектуючих до авіатехніки російського виробництва. Цікаво, що при цьому малайзійці розглядають варіант не тільки купувати, але й робити авіатехніку самим.

F-16

Видання Air & Space Forces Magazine в одному зі своїх матеріалів розкрило низку нових подробиць про навчання пілотів Повітряних Сил ЗСУ у США на багатофункціональні винищувачі F-16, яке стартувало ще минулого року — наголосимо, що крім Сполучених Штатів навчання також триває і в низці інших різних країнах-союзниках, які беруть участь у так званій "авіаційній коаліції" для України на чолі з Данією, Нідерландами та США.

F-16
Фото — 162 WG, Arizona Air National Guard

Отже, як повідомляє видання з посиланням на представника Повітряних сил Національної гвардії США, станом на сьогодні проходять підготовку вісім пілотів, ще чотири також мають пройти її до кінця 2024 фінансового року (тобто до 30 вересня), тож всього у цьому році американці планують навчити 12 наших пілотів. "Це багато у чому стандартизована програма навчання, в якій беруть участь декілька країн, включно зі Сполученими Штатами", — відзначають в оборонному відомстві США, наголошуючи, що тактичній підготовці передує навчання англійської мови. Розповідаємо, чому навчання українських пілотів у США на F-16 триватимуть довше, ніж планували раніше.

Артилерія від Данії

Данія передала Україні всю свою артилерію - саме з такими заголовками нещодавно вийшли новини у багатьох українських ЗМІ, деякі з яких додали про те, що передача відбудеться найближчим часом. Але фраза прем'єр-міністерки Данії Метте Фредеріксен на 7-му Українському ланчі в Мюнхені, яку цитує "Укрінформ": "Ми, Данія, вирішили передати Україні всю свою артилерію".

САУ Caesar
САУ Сaesar. Фото: The Danish Armed Forces

Й мова йде про те, що Данія вже зробила, бо дійсно вже передала всю свою артилерію у калібрі 155-мм ще у січні 2023 року. Й мова йде про 19 колісних САУ Caesar на шасі 8x8. Ще тоді Копенгаген прийняв дійсно потужне рішення повністю залишитись без 155-мм цих французьких артсистем, які він замовив лише у 2017 році.

Надводні дрони

Уряд Австралії хоче придбати шість великих надводних безпілотних кораблів, де може бути опція для розміщення малочисельного екіпажу, і котрі зможуть виступати платформами під 32 далекобійні ракети на кожному.

Придбання таких великих надводних дронів є частиною загального плану по нарощенню чисельності ВМС Австралії, розрахованого до 2040 року, в який також включено придбання від 7 до 11 кораблів класу "фрегат". Цікаво, що поряд із планами придбати великі надводні дрони під далекобійні ракети австралійський уряд хоче "урізати" плани по придбанню класичних надводних кораблів.

Китайський ударний гелікоптер

Під час авіашоу в Сінгапурі на минулому тижні Китай вперше презентував експортну версію свого ударного гелікоптера Z-10 під індексом Z-10ME, який також має позначення WZ-10. Хоча це авіашоу в Сінгапурі відбувається кожні 2 роки, це був перший епізод, коли китайські державні структури наважились демонструвати цей ударний вертоліт на експозиції закордоном.

Перша презентація Z-10ME відбулась лише три роки назад, під час Airshow China 2021, і з того часу деякі західні аналітики почали порівнювати цей китайський ударний гелікоптер з Boeing AH-64 Apache. Розповідаємо, як спочатку Китай купив у РФ проект гелікоптера Z-10, а тепер презентує його на експорт.

Читайте також: Хорватія через три роки отримала половину вживаних Rafale: але зараз це супер-угода