xcounter
#

Чому навчання українських пілотів у США на F-16 триватимуть довше, ніж планували раніше

28683
Фото — Air National Guard/Maj. Matthew Mutti
Фото — Air National Guard/Maj. Matthew Mutti

І скільки всього пілотів Повітряних Сил ЗСУ планують підготувати Сполучені Штати до кінця вересня цього року

Видання Air & Space Forces Magazine в одному зі своїх матеріалів розкрило низку нових подробиць про навчання пілотів Повітряних Сил ЗСУ у США на багатофункціональні винищувачі F-16, яке стартувало ще минулого року — наголосимо, що крім Сполучених Штатів навчання також триває і в низці інших різних країнах-союзниках, які беруть участь у так званій "авіаційній коаліції" для України на чолі з Данією, Нідерландами та США.

Отже, як повідомляє видання з посиланням на представника Повітряних сил Національної гвардії США, станом на сьогодні проходять підготовку вісім пілотів, ще чотири також мають пройти її до кінця 2024 фінансового року (тобто до 30 вересня), тож всього у цьому році американці планують навчити 12 наших пілотів. "Це багато у чому стандартизована програма навчання, в якій беруть участь декілька країн, включно зі Сполученими Штатами", — відзначають в оборонному відомстві США, наголошуючи, що тактичній підготовці передує навчання англійської мови.

Читайте також: Збільшено кількість винищувачів F-16, які Нідерланди готують для передачі Україні
162 WG, Arizona Air National Guard
Фото — 162 WG, Arizona Air National Guard

Відомо, що українські військові навчаються на базі 162-го крила ПС Нацгвардії Аризони, і як заявляє директор служби генерал-лейтенант Майкл А. Ло, "підготовка проходить чудово" і наші пілоти самостійно літають на винищувачах F-16 кожен день.

Як стверджує капітан Ерін Ханніган з Нацгвардії Аризони, навчання пілотів (ймовірно, йдеться про першу вісімку — перші чотири пілоти розпочали навчання у США наприкінці жовтня 2023 року, друга четвірка прибула наприкінці січня цього року) має закінчитися у проміжок травня по серпень. Важливий момент — навчання триватимуть довше, ніж планувалося. Це зокрема пояснюється тим, що у рамках програми підготовки потрібно підготувати повністю боєздатного пілота.

"Ми думаємо о більш довгостроковій перспективі, тому деякі вимоги до них [пілотів] змінилися і це вимагає трохи більшого [періоду]. Вони всі зараз проходять, і в цьому плані все добре", — коментує подовження термінів навчання Майкл А. Ло.

Крім пілотів, навчання у США також проходять і десятки технічних фахівців — поки що триває навчання англійської у Сан-Антоніо, що в штаті Техас, місце подальшого проведення навчання поки що під питанням, але це точно не буде 162-ге крило ПС Нацгвардії.

Відзначається, що кошти на навчання українських пілотів вже були виділені раніше і тому воно не залежить від погодження нової допомоги на суму у 95 млрд доларів. Водночас у матеріалі говорять про таке — що США має потенціал підготовити ще більше пілотів та інструкторів, якщо адміністрація Байдена вирішить розширити ці зусилля.

Раніше Defense Express розповідав, що Повітряні сили ЗСУ "відмінусували" за раз одразу два Су-34 та один Су-35, про це повідомило Командування Повітряних сил ЗСУ, ворожі літаки були збиті на Східному напрямі.

Читайте також: Крилата ракета AGM-158 JASSM-ER під F-16 подорожчала втричі, і це вражає