xcounter
#

Збільшено кількість винищувачів F-16, які Нідерланди готують для передачі Україні

3984
Фото — Royal Netherlands Air Force/Koninklijke Luchtmacht
Фото — Royal Netherlands Air Force/Koninklijke Luchtmacht

ЗСУ очікують на перші F-16 у цьому році, й зараз триває активна робота з навчання пілотів, техніків та іншого персоналу та інші процеси

Міністерство оборони Нідерландів на своєму офіційному сайті оприлюднило повідомлення, в якому йдеться про те, що країна припинила перемовини про ймовірний продаж шести винищувачів F-16, які велися з приватною компанією Draken International — йдеться про угоду, укладену ще в 2021 році на постачання цій компанії 12 винищувачів. Втім, продаж не відбувся, Нідерланди запропонували закупити шість літаків. "Тепер, коли перемовини з Draken закінчилися, це вже не так", — підсумовують в оборонному відомстві країни.

Що найважливіше, ці шість літаків поповнять кількість тих машин, які Нідерланди вже готують для передачі Україні — нагадаємо, наприкінці грудня стало відомо, що країна розпочала підготовку до постачання Повітряним Силам ЗСУ першої партії з 18 винищувачів F-16, таким чином, загальна кількість літаків, які готуються до передачі, становить 24 машини.

Читайте також: Пілот-випробувач F-16 детально розповів про найкращу версію цього винищувача

Разом з тим, минулого року офіційно повідомлялося, що Нідерланди мають передати Україні всі 42 винищувачі F-16. Водночас в міноборони країни зараз відзначають таке — що ті 18 літаків, що залишилися, призначені для навчального центра F-16 в Румунії. Можна обережно припустити, що ці машини, залежно від їхнього стану, зрештою теж можуть опинитися у Повітряних Силах ЗСУ.

Крім Нідерландів, передати Україні F-16 пообіцяли також Бельгія, Данія та Норвегія. Щодо останньої, то тут хоч і йдеться про досить невелику кількість, від п’яти до 10 літаків, але разом з тим строки передачі — весна-літо цього року — прямо говорять про масштаб програми.

F-16
Фото — Luftforsvaret
Водночас Данія офіційно повідомляла про передачу 19 машин, і минулого року терміни відправки першого бойового літака визначалися на рівні березня-квітня цього року. Але на початку січня стало відомо про відтермінування цієї події на квітень-червень, на які реальні перепони може вказувати затримка Defense Express розповідав в окремому матеріалі.
F-16
Фото — Forsvaret
Нагадаємо, раніше командувач Об’єднаних Сил ЗСУ генерал-лейтенант Сергій Наєв заявив, що "у подальших пакетах військової допомоги Україна чекає літаки F-16 та ракети з дальністю ураження цілей у 300-500 кілометрів", причому щодо ракет, то тут може бути мова як про AGM-158 JASSM

, так і про ATACMS чи ті ж Storm Shadow/SCALP-EG

Читайте також: F-16 у пріоритеті, але A-10 та Mirage-2000D не виключенні - Командувач Повітряних сил Олещук